Firmy prchají z USA kvůli daním, ale akcionářům to moc nepomáhá

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 3.0: Flatecher6 - Wikimedia Commons

Odstěhovat se ze Spojených států, aby bylo možno platit nižší daně - to je strategie, která už třicet let patří do arzenálu amerických firem. Nakolik si však skutečně pomohou? Agentura Reuters zmapovala všechny dosud uskutečněné takové transakce - a výsledky jsou smíšené.

Takzvané inverze, jejichž hlavním účelem je snížit daňové břemeno, nejsou pro investory zárukou nadprůměrných výnosů. Z 52 firem, které dosud tyto transakce v posledních 31 letech uskutečnily, jich devatenáct překonalo index Standard & Poor's 500 a stejný počet naopak mělo výkonnost nižší. Dalších deset jich pohltili konkurenti, tři šly ke dnu a jedna se vrátila do Spojených států.

Mezi těmi, kteří si vedou nejhůře, jsou paradoxně ropné firmy - a všechny pocházejí z Texasu. K nim patří i první firma, která inverzi provedla v roce 1983, McDermott International Inc. Odstěhovala se do Panamy, ale od té doby si vede hůře než S&P 500.

V posledních letech dominují inverzní scéně farmaceutické firmy, které naopak patří k úspěšným. Letos dosud uskutečnilo inverzi pět firem, jež přesunuly svůj daňový domicil do Kanady, Irska a Nizozemska.

Jedno z mála vodítek

Nejjednodušším způsobem provedení inverze je transakce, které přesune daňový domicil do země, která má nižší maximální sazbu korporátní daně. Ve Spojených státech čítá tato sazba 35 procent. Když se k tomu připočtou obecní a státní daně, patří maximální sazba této daně v USA k nejvyšším na světě. Ve skutečnosti však velké firmy platí méně, protože dokážou efektivně využívat výjimek a mezer v zákonech.

K oblibeným komplikovanějším způsobům patři redukce tržeb, při níž „cizí“ mateřská firma půjčí peníze své americké pobočce, jež si odečte úroky z daňového základu a matka je daní svou - tedy nižší - sazbou. Je to možné proto, že většina firem, jejichž daňový domicil se odstěhuje z USA, americký trh neopouští.

Vzhledem k tomu, že nelze odhadnout, jak by se cena akcií invertovaných firem pohybovala, kdyby k tomuto kroku nepřistoupily, je taková statistika pro akcionáře při rozhodování o tomto kroku jedním z mála relevantních technických vodítek, píše agentura Reuters.