Fitch: Krize na Ukrajině ohrožuje ruské banky

Kyjev

Kyjev Zdroj: CTK/AP

Politická a hospodářská krize na Ukrajině může ohrozit některé ruské banky. Platí to především pro státní finanční ústavy, které výrazněji vstoupily do ukrajinské ekonomiky, varuje ratingová agentura Fitch.

Celková úvěrová angažovanost ruských bank na Ukrajině je vysoká a dosahuje asi 28 miliard dolarů (téměř 560 miliard korun). Většinu poskytnutých půjček dojednaly státní banky. Nejvíce ohroženými finančními ústavy jsou Vněšekonombank (VEB), Gazprombank a VTB. Rating bank ale navzdory tomu neklesne. Tomu by došlo pouze v případě, že by stát dal najevo svou neochotu bankám v případě tísně pomoci.

„Výrazná orientace ruských bank na Ukrajinu by se mohla dotknout solventnosti určitých institucí, jestliže nynější politické a ekonomické napětí dlužníky nějak postihne,“ uvedla ratingová agentura.

Rizika jsou hlavně spojena s půjčkami, které ruské banky poskytly ukrajinským firmám a ruským a ukrajinským podnikatelům, jež svá aktiva nabyli na Ukrajině. Splácení těchto úvěrů by mohla ztížit devalvace hřivny, protože asi 60 procent půjček je vedeno v zahraniční měně.

Podle kandidáta na nového ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka je státní pokladna rozkradená a země nemá na uhrazení dlouhodobých závazků. Podle úřadujícího ministra financí Jurije Kolobova země potřebuje zahraniční pomoc ve výši 35 miliard dolarů, tedy asi 700 miliard korun.