Fondy pro bohaté utíkají od akcií

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Hedgeové fondy již delší dobu trpí problémem, kde v prostředí stagnující ekonomiky a nízkých úroků vytvářet vysoký zisk, který od nich investoři očekávají. V současnosti směřují většinu investic do dluhopisů. Navzdory nízkým výnosům na nich totiž dokážou vydělat víc než na akciích.

Na konci letošního třetího čtvrtletí spravovaly fondy zaměřené na obchodování s akciemi a fondy, které se věnují spíše dluhopisům, shodně zhruba 586 miliard dolarů. „Je velmi pravděpodobné, že na konci roku budou již fondy zaměřené na akcie v menšině a to je něco, co se ještě nikdy nestalo,“ uvedl pro Bloomberg Ken Heinz, prezident společnosti HFR, která data o trhu hedgeových fondů sbírá.

Zlom přichází v době, kdy klasické fondy spekulující na růst či propad cen akcií tápou a nedaří se jim navázat na dřívější úspěchy. Průměrný akciový hedgeový fond letos do konce listopadu vydělal podle HFR jen 5,8 procenta, zatímco americký akciový index S&P 500 přidal včetně dividend 15 procent. Fondy obchodující s dluhopisy do konce listopadu v průměru vydělaly sedm procent.

Některým fondům se přesto dařilo i letos. Chicagský fond Citadel Kena Grifina spravující více než sedm miliard dolarů vydělal do konce listopadu 21 procent. Firmě Pine River spravující 11 miliard dolarů a jejímu Master fondu plynul výnos 18,6 procenta. Podle investorů, které citoval deník Financial Times, fondu pomohlo letošní posílení amerických obligací navázaných na hypotéky.

Loňský rok byl pro hedgeové fondy jedním z nejhorších v historii. Trh byl příliš volatilní a nevyšly také některé velké sázky. Tou největší byla víra v oslabení eura, které se ale ukázalo jako velmi odolné. Rok 2011 tak pro sektor hedgeových fondů skončil průměrnou ztrátou v řádu jednotek procent.