Hongkong se bojí dění v čínské jaderné elektrárně. Americká vláda má zprávu o možné hrozbě

Jaderná elektrárna Tchaj-šan

Jaderná elektrárna Tchaj-šan Zdroj: profimédia

Čínská jaderná elektrárna Tchaj-šan v provincii Kuang-tung
Podíl v čínské elektrárně má i francouzská společnost EDF.
Podíl v čínské elektrárně má i francouzská společnost EDF.  (ilustrační foto)
4
Fotogalerie

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová uvedla v úterý, že tamní úřady bedlivě sledují dění kolem čínské jaderné elektrárny Tchaj-šan. Reagovala tak na zprávy světových médií, že 135 kilometrů vzdálené zařízení má technické problémy a možná v něm dokonce v předchozím týdnu unikla radiace.

Americká vláda v minulém týdnu prověřovala situaci, uvedla v pondělí stanice CNN. Podle vládních zdrojů totiž francouzský Framatome varoval před bezprostřední radiologickou hrozbou. Podnik je jadernou divizí francouzské společnosti EDF, která vlastní podíl v elektrárně v provincii Kuang-tung a pomáhá s tamním provozem. Varování údajně obsahovalo obvinění, že čínské úřady zvyšovaly limity přípustné radiace, aby se vyhnuly odstavení elektrárny.

Francouzi po zveřejnění zpráv uvedli, že v provozu řeší „záležitosti výkonu“. Tvrdí, že nastaly problémy s nahromaděním kryptonu a xenonu v primárním okruhu prvního bloku Tchaj-šan 1. Potíže podle mluvčího EDF mohly nastat s palivovými tyčemi.

Zdůraznil, že hladiny obou vzácných plynů i tak zůstaly pod čínskou normou. „Nejsme u scénáře nehody s tavícím se jádrem. Nemluvíme o kontaminaci, ale o kontrolovaných emisích,“ uklidňoval situaci podle Deutsche Welle.

Čínská společnost CGN, většinový vlastník elektrárny, ujistila, že provoz i okolí zařízení jsou zcela bezpečné. „Pravidelný monitoring ukazuje, že Tchaj-šan i okolí odpovídají normálním parametrům,“ uvedla společnost v prohlášení citovaném agenturou Reuters.

Také podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii nic nenasvědčuje  jadernému incidentu. V záležitosti však kontaktovala čínské kolegy.

Lamová podle AFP sdělila, že v Hongkongu byly hladiny radiace v pondělí i v úterý normální. „S ohledem na zprávy zahraničních médií o jaderné elektrárně v Tchaj-šanu v provincii Kuang-tung tomu hongkongská vláda přisuzuje velkou důležitost,“ dodala s tím, že požádá čínské úřady o informace a zpraví veřejnost o dalším vývoji.

Jak francouzská EDF, tak čínská CGN byly označovány za možné zájemce o jaderný tendr na dostavbu Dukovan v Česku. Vláda však rozhodla, že bezpečnostní dotazník zašle jen EDF, korejské KHNP a americké společnosti Westinghouse.