Hrdina amerických akčních filmů Seagal převzal od Putina ruský pas

Steven Seagal přebírá ruský pas

Steven Seagal přebírá ruský pas Zdroj: čtk

Steven Seagal přebírá ruský pas
Steven Seagal přebírá ruský pas
Steven Seagal přebírá ruský pas
Steven Seagal přebírá ruský pas
Vladimir Putin
19
Fotogalerie

Ruský prezident Vladimir Putin dnes předal ruský pas americkému herci Stevenu Seagalovi, který se v 90. letech proslavil jako hrdina akčních filmů. Ruské občanství mu Putin udělil začátkem měsíce. Při předávání pasu vyjádřil Putin naději, že vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy se postupně vrátí k normálu.

Chci pogratulovat a vyjádřit naději, že je to sice maličké, ale přeci jen gesto a možná příznak postupné normalizace i našich mezistátních vztahů," řekl Putin. Udělení občanství označil za "naprosto nepolitickou" záležitost, která má usnadnit herci jeho profesní plány a ulehčit rovněž setkávání s přáteli v Rusku.

Pas následně předal s upozorněním, že bez hercova podpisu nebude doklad platný. Herec se vzápětí podepsal a rusky poděkoval. Putin údajně patří k Seagalovým fanouškům.

Čtyřiašedesátiletý Seagal je v posledních letech častým návštěvníkem Ruska, kde se objevoval po boku Putina, jehož politiku také veřejně obhajoval. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov již dříve uvedl, že herec o ruské občanství žádal už před časem a nikdy se netajil vřelým vztahem k Rusku. Rodák z Michiganu se také hlásí k ruským předkům.



Seagal již počátkem letošního roku získal i srbské občanství. Stalo se tak poté, co koncem loňského roku dvakrát navštívil Bělehrad, kde jej přijal prezident Tomislav Nikolić a premiér Aleksandar Vučić. Herec při této příležitosti slíbil, že udělá vše, co bude v jeho silách, aby propagoval Srbsko ve světě.

Seagal, který je také zpěvákem a bluesovým kytaristou, o silvestrovské noci v centru Bělehradu uspořádal koncert pod širým nebem. Podobně před dvěma lety vystoupil na festivalu Rock for People v Hradci Králové. Se svou kapelou koncertoval i na anektovaném Krymu na pódiu vyzdobeném vlajkami proruských separatistů.



Není to poprvé, co Putin udělil ruské občanství slavnému cizinci. Loni dostal ruský pas americký mistr ve smíšených bojových uměních Jeff Monson či americký boxer Roy Jones; zatímco první musel na vyřízení žádosti dlouho čekat, druhý dostal pas už za necelý měsíc.

Ruský pas z Putinových rukou dostal před třemi lety i francouzský herec Gérard Depardieu.

Letos v lednu Putin v Soči cvičně zápasil s ruskými reprezentanty v judu a vzápětí jejich trenérovi, italskému rodákovi, udělil ruské občanství a dal mu ruský pas.

Ezio Gamba dovedl ruskou reprezentaci ke třem zlatým medailím na olympiádě v Londýně.