Inflace v USA se v únoru vymanila ze záporného pásma

Wall Street

Wall Street Zdroj: ctk

Roční míra inflace ve Spojených státech se v únoru vymanila ze záporného pásma. Spotřebitelské ceny se v meziročním srovnání po lednovém poklesu o 0,1 procenta nezměnily a proti předešlému měsíci se zvýšily o 0,2 procenta. K obnovení růstu cen přispělo první zdražení benzinu od začátku loňského léta, ukázaly dnešní údaje amerického ministerstva práce.

Ceny se v meziměsíčním srovnání zvýšily poprvé po šesti měsících poklesu. V lednu se snížily o 0,7 procenta, což byl jejich nejhlubší pokles za více než šest let. Ekonomové osloveni agenturou Reuters odhadovali, že ceny se proti lednu zvýší o 0,2 procenta, ale meziroční inflace zůstane na -0,1 procenta.

Benzin minulý měsíc poprvé od loňského jara zdražil a proti lednu jeho průměrná cena stoupla o 2,4 procenta. Ještě v lednu přitom benzin zlevnil o 18,7 procenta. Pohonné hmoty výrazně zlevňovaly pod tlakem světových cen ropy, které od loňského června ztratily asi 60 procent. V meziročním srovnání byl benzin v únoru levnější o 33 procent.

Mnohem stabilnější cenové jádro bez zahrnutí cen energie a potravin zaznamenalo meziroční nárůst o 1,7 procenta. Dnešní údaje podle analytiků naznačují stabilizaci inflace a opouštění klesajícího trendu. To by mělo americké centrální bance (Fed) potvrdit, že během letošního roku bude moci začít se zvyšováním nynějších prakticky nulových úrokových sazeb.

Fed minulý týden otevřel dveře k prvnímu zvýšení úrokových sazeb od roku 2006, dal ale zároveň najevo, že s tímto krokem nebude pospíchat. Ekonomové Fedu také snížili odhady ekonomického růstu a inflace.