Írán plní jadernou dohodu, tvrdí Agentura pro atomovou energii

Iránská elektrárna v Búšéhru

Iránská elektrárna v Búšéhru Zdroj: ctk

Írán plní své závazky vyplývající z dohody o omezení íránského jaderného programu, kterou loni uzavřel se šesti světovými velmocemi. V první řádné zprávě po uzavření přelomové dohody a následném zrušení ekonomických sankcí Evropské unie a USA namířených proti Íránu to uvedla Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE).

Podle MAAE, která má za úkol na íránský jaderný program dohlížet, islámská republika necelých šest týdnů po uvolnění sankcí plní „všechny své závazky“. Zásoby těžké vody sice ještě 17. ledna - tedy den poté, co dohoda vstoupila v platnost - překračovaly o 0,9 tuny limit stanovený dohodou na 130 tun, minulou středu se ale podařilo ze země 20 tun odvézt, a limit je tak nyní dodržován.

Těžká voda, která má jiné fyzikální vlastnosti než voda běžná, se používá ke zpomalování neutronů a k chlazení jaderných reaktorů. V nich je pak možné využívat přírodní uran, aniž by se musel uměle obohacovat. Reaktor na těžkou vodu chtěl Írán vystavět v Aráku. Některé země se ale obávaly, že by mohl plutonium, které vzniká jako vedlejší produkt v těžkovodních reaktorech, využít k výrobě jaderné zbraně.

Dva nové reaktory

Teherán agentuře pro atomovou energii už podle dnešní zprávy předložil i první informace o plánované výstavbě dvou nových jaderných reaktorů v elektrárně v Búšehru, na které by se mělo na základě dohody z listopadu 2014 podílet i Rusko.

Dnešní zpráva MAAE umožňuje pokračování dohody, kterou Írán uzavřel po dlouhých jednání s USA, Ruskem, Čínou, Francií, Británií a Německem loni 14. července. Zavázal se v ní mimo jiné k vyřazení části centrifug na obohacování uranu, k vyvezení většiny už obohaceného uranu, k přestavbě některých svých zařízení na výzkumná pracoviště a k přestavbě těžkovodního reaktoru v Aráku.

Mezinárodní společenství chtělo dohodou zamezit Íránu ve výrobě atomové bomby. Teherán dlouhodobě popíral, že by o něco takového vůbec usiloval. Uvolnění sankcí znamená pro Írán mimo získání přístupu ke 100 miliardám dolarů z ropných příjmů, které byly blokovány v bankách v zahraničí.

Írán a Západ se těší na vzájemný obchod. Zatím ale chybí peníze