Itálie a Španělsko zatím nevědí, jak budou reagovat na kroky ECB

ECB

ECB Zdroj: profimedia.cz

Itálie a Španělsko zatím nevědí, zda budou usilovat o aktivaci mechanismu, který jim umožní požádat eurozónu o pomoc se snížením nákladů na obsluhu dluhu. Řekli to italský premiér Mario Monti a jeho španělský protějšek Mariano Rajoy. Podání žádosti bude zřejmě jednou z podmínek, kterou si klade Evropská centrální banka (ECB), pokud má ve prospěch těchto zemí intervenovat.

„Nemluvili jsme o tom,“ řekl Monti novinářům po schůzce v Madridu. Úvahy tohoto typu jsou podle něj předčasné. O chystaném mechanismu dnes hovořil prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi, když informoval o krocích, které se ECB chystá učinit, aby zabránila další eskalaci evropské dluhové krize.

„Já nevím, jestli Itálie o aktivaci takového mechanismu požádá,“ podotkl Monti. „Budeme si muset projít všechny podmínky a pak uvidíme, zda to potřebujeme, anebo ne,“ dodal s tím, že finanční trhy Draghiho slova možná úplně nedocenily.

Španělského premiéra Rajoye se novináři ptali dokonce třikrát, zda bude Španělsko o aktivaci nového mechanismu žádat, konkrétní odpovědi se ale nedočkali. Rajoy pouze řekl, že vítá oznámení, že ECB použije nestandardní opatření, aby ochránilo euro.

Finanční trhy věnovaly dnešní tiskové konferenci šéfa ECB značnou pozornost. Chtěly slyšet, že Draghi vyjasní svá slova z minulého týdne, kdy řekl, že ECB udělá cokoliv, aby zabránila rozpadu eurozóny. Draghi ale jen řekl, že euro je nezvratný projekt a že sázky na rozpad eurozóny jsou zbytečné.

Trhy se domnívaly, že Draghi oznámí další kolo nákupů státních dluhopisů ohrožených zemí eurozóny, což je nyní hlavně Itálie a Španělsko. Draghi to sice nevyloučil, poznamenal však, že takový krok by byl zřejmě podmíněn řadou faktorů. Ukázalo se také, že ECB nemá k takovému záměru podporu šéfa německé centrální banky, což trhy vnímají jako velký problém.

Výnosy desetiletých španělských dluhopisů po slovech šéfa ECB začaly opět růst a vrátily se nad hranici sedmi procent. Ta je považována za dlouhodobě neudržitelnou. Srovnatelné dluhopisy italské vlády jsou vysoko nad šesti procenty.