Itálie odmítá rakouský plot v Brenneru, stěžuje si v Bruselu

Brennerský průsmyk

Brennerský průsmyk Zdroj: Rhilber, Wikimedia Commons

Italští ministři zahraničí a vnitra poslali do Bruselu dopis protestující proti rakouským stavebním opatřením na alpském hraničním přechodu v Brennerském průsmyku. Římu se nelíbí zpřísnění režimu na společných hranicích plánované Rakouskem. Podle Vídně je ale vše v souladu s schengenskými pravidly o volném pohybu osob bez vnitřních hraničních kontrol. Rakousko oznámilo navýšení rozpočtu na armádu kvůli úkolům spojeným s migrační krizí.

Itálie nepřijme žádná jednostranná opatření ze strany Rakouska, uvedli v dopise ministři zahraničí a vnitra Paolo Gentiloni a Angelino Alfano. Evropskou komisi ministři v dopise vyzvali, aby zasáhla „na ochranu základních hodnot unie“.

Rakousko podle nich nepředložilo žádná čísla, která by dokazovala nárůst počtu migrantů proudících z Itálie do Rakouska. V poslední době přišlo více migrantů z Rakouska do Itálie než opačně, uvedl Gentiloni. Vídeň ale tvrdí, že uzavřením takzvané balkánské cesty vzroste v následujících měsících počet migrantů, kteří se budou do Evropy snažit dostat přes Středozemní moře. V Libyi prý na cestu čeká asi 300 tisíc lidí.

Zpřísnění nejpozději v červnu

V pondělí večer začalo Rakousko se stavebními pracemi na dálnici v Brennerském průsmyku. Vzniknout by tu měla zastřešená kontrolní stanoviště, aby policisté mohli kontrolovat i v nepříznivém počasí. Součástí stavebních opatření by měl být i plot. Hraniční režim Rakousko podle ministra obrany Hanse Petera Doskozila zpřísní nejpozději 1. června.

Proti rakouskému postupu už v úterý protestoval i italský premiér Matteo Renzi. Kritizoval ho i eurokomisař pro migraci a vnitro Dimitris Avramopulos.

Miliarda eur pro armádu

Stavební opatření na brennerské dálnici jsou plně v souladu s schengenskými pravidly, uvedl v reakci na italský dopis mluvčí rakouského ministerstva vnitra Hermann Muhr. „Když je v souladu (s Schengenem) Spielfeld, proč by nebyl Brenner,“ dodal mluvčí s odkazem na hraniční přechod se Slovinskem, kde Vídeň nechala loni zbudovat registrační středisko s dva a půl metru vysokým plotem v jeho okolí.

Rakousko oznámilo, že vzhledem k výzvám spojených s migrační krizí navýší rozpočet armády do roku 2020 nejméně o miliardu eur (27 miliard korun). Investice budou směřovat do nákupu transportérů a vrtulníků a rovněž na zachování počtu zaměstnanců vojska, uvedl ministr obrany Hans-Peter Doskozil. Rakouská armáda už od loňského roku pomáhá s ostrahou hranic.