K vyřešení evropské krize bude nutná hlubší integrace, zní z Německa

EU

EU Zdroj: reuters

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle dnes před klíčovými summity Evropské unie a eurozóny, na nichž chtějí evropští lídři přijít s uceleným plánem boje s krizí a předcházení jejímu opakování, opět vyzval Evropskou unii ke změně jejích smluv. Ty by měly mimo jiné zajistit, že bude možné státy, které budou čerpat peníze ze záchranného fondu eurozóny, dát pod zahraniční rozpočtový dohled.

„Země, které žádají nebo musejí být delší dobu pod ochranou záchranného fondu eurozóny, musejí být připraveny na to, že se vzdají části své suverenity, zejména aby bylo možné zasahovat do jejich národních rozpočtů,“ řekl německý ministr. O návrzích nyní jedná s kolegy z dalších zemí EU.

Podle Westerwelleho nestačí, aby se vyřešila jen aktuální dluhová krize, kvůli níž se vznáší i hrozba nad budoucností společné evropské měny. Je nezbytné, aby se zajistilo, že to, co nyní Evropa zažívá, se nebude neustále opakovat, podotkl ministr.

Podobné hlasy v EU znějí už delší dobu, přičemž většina z nich upozorňuje na potřebu posílení „ekonomického vládnutí“ v Evropě. Pod tím se skrývá mimo jiné snaha prohloubit ekonomickou integraci mezi evropskými státy.

„Je to důvod, proč je podle mého názoru zcela nezbytné změnit unijní smlouvu,“ podotkl německý ministr. Jde podle něj hlavně o takové změny, které by zajistily efektivnější vymáhání paktu stability a růstu. Ten obsahuje mimo jiné konkrétní rozpočtová pravidel. Určitou roli by v tom měl podle Westerwelleho hrát i Soudní dvůr EU.