Kerry: KLDR nechce omezit jaderný program, jednáme o dalších sankcích

Americký ministr zahraničí John Kerry (18. května 2015)

Americký ministr zahraničí John Kerry (18. května 2015) Zdroj: CTK

Spojené státy a Čína jednají o zavedení nových sankcí vůči KLDR, protože severokorejský režim nepodniká sebemenší kroky k omezení svého jaderného zbrojního programu. Prohlásil to dnes americký ministr zahraničí John Kerry, který je na dvoudenní návštěvě Jižní Koreje.

Kerry uvedl, že Washington nabídl izolovanému komunistickému režimu v Pchjongjangu šanci na zlepšení vztahů výměnou za upřímnou ochotu ukončit nukleární program. „V tomto okamžiku, zvlášť po nedávných provokacích, je zřejmé, že KLDR se ani nepřiblížila splnění tohoto kritéria,“ prohlásil šéf americké diplomacie na společné tiskové konferenci se svým jihokorejským protějškem Jong Pjong-seem. „Místo toho pokračuje ve vývoji jaderných zbraní a balistických raket,“ dodal.

„V souladu s metodickým zpřísňováním sankcí o tom nyní (s Čínou) diskutujeme. Čína má evidentně mimořádný vliv (na Severní Koreu). Povedeme s Číňany v červnu ve Washingtonu bezpečnostní a ekonomické rozhovory a na těchto jednáních předložíme konkrétní kroky,“ konstatoval dále Kerry.

Severní Korea se odmítla vzdát jaderného programu

Pchjongjang v roce 2005 jednostranně odstoupil z šestistranných rozhovorů o severokorejském jaderném programu, které vedl s Čínou, Japonskem, Ruskem, Jižní Koreou a Spojenými státy. Jednání měla přimět KLDR vzdát se vývoje jaderných zbraní výměnou za hospodářskou pomoc a zlepšení diplomatických vztahů.

V roce 2006 KLDR provedla svůj první jaderný test, zatím poslední - třetí - uskutečnila v únoru 2013. Pokračuje také v odpalování balistických raket. Od jaderného a raketového programu KLDR neodradily ani jedny z nejpřísnějších mezinárodních sankcí, jaké kdy byly proti nějaké zemi zavedeny.

Tento měsíc Pchjongjang oznámil, že testoval podmořskou balistickou střelu vypálenou z ponorky, což dále vystupňovalo napětí v regionu.

Kerry dnes v Soulu rovněž řekl, že Severní Korea bude pravděpodobně postavena před Mezinárodní trestní soud (ICC) za porušování lidských práv.

OSN chce KLDR soudit za zločiny proti lidskosti

Valné shromáždění OSN loni doporučilo postavit KLDR před Mezinárodní trestní soud za zločiny proti lidskosti. OSN v rezoluci obvinila nejvyšší severokorejské vedení z odpovědnosti za zřizování koncentračních táborů, systematické mučení vězňů a za vraždy srovnatelné s řáděním nacistů za druhé světové války. Podle analytiků je nicméně vysoce nepravděpodobné, že by Rada bezpečnosti OSN skutečně KLDR pohnala před ICC. Rusko a Čína, které ve Valném shromáždění OSN hlasovaly proti rezoluci, mají totiž v Radě bezpečnosti právo veta.

Jižní Koreu, kde je Kerry na dvoudenní návštěvě, americký ministr zahraničí dnes ujistil o amerických bezpečnostních závazcích. Jihokorejský ministr zahraničí Jong Pjong-se prohlásil, že vážnost nedávných severokorejských hrozeb a provokací jen podtrhuje nutnost posílení bezpečnostních vztahů Jižní Koreje a USA.