KLDR nedovoluje lodím přiblížit se k pobřeží, možná chystá zkoušku rakety

Severní Korea oslavuje 70. výročí založení vládnoucí Korejské strany práce

Severní Korea oslavuje 70. výročí založení vládnoucí Korejské strany práce Zdroj: ctk/ap

Severní Korea vyhlásila u svého východního pobřeží zónu bez lodního provozu, což by mohlo naznačovat, že připravuje další raketovou zkoušku. Jihokorejské ministerstvo obrany, japonská vláda ani Mezinárodní námořní organizace nebyly podle agentury AFP o tomto opatření oficiálně informovány.

Varování se týká veškerého pohybu lodí v období od 11. listopadu do 7. prosince v oblasti u východního pobřeží KLDR, citovala agentura Jonhap nejmenovaný jihokorejský vládní zdroj.

„Obezřetně sledujeme, zda Severní Korea odpálí raketu Scud nebo nový model balistické střely, protože oblast podléhající varování je poměrně rozsáhlá,“ uvedl zdroj citovaný agenturou Jonhap. Scud je raketa krátkého doletu původně vyvinutá Sovětským svazem.

Oblast bez lodního provozu se nachází poblíž přístavu Wonsan, který je metropolí provincie Kangwondo. Agentura Reuters uvedla, že KLDR již v minulosti několikrát vyhlásila zónu bez lodního provozu, aniž pak nějakou střelu odpálila.

Severní Korea kvůli svým dřívějším raketovým a jaderným testům podléhá sankcím OSN. Agentura Jonhap dnes oznámila, že se na návštěvu severokorejské metropole Pchjongjangu chystá tento týden generální tajemník Organizace spojených národů Pan Ki-mun. Posledním ze šéfů OSN, který tuto izolovanou zemi navštívil, byl v roce 1993 Butrus Butrus-Ghálí.