Kolaps britské letové kontroly zrušil i lety do Česka

Problémy britské letové kontroly způsobily kolaps na letištích

Problémy britské letové kontroly způsobily kolaps na letištích Zdroj: CTK/AP

Technické potíže se systémem letecké kontroly v Británii dnes přinutily velká britská letiště zrušit desítky letů především na linkách po Evropě. Oznámil to Národní úřad letecké dopravy (NATS), který řídí letecký provoz nad Británií. Byly zrušeny i čtyři spoje s Českou republikou.

V této chvíli nevíme, kdy budeme s to problém napravit, řekla BBC mluvčí NATS Juliet Kennedyová. Podle ní obdobná komplikace dosud systém letecké kontroly nezasáhla.

Problém se týká kontrolního systému ve středisku v jihoanglickém Swanwicku, které postihly potíže po neúspěšném přechodu z nočního na denní režim. Středisko, které kontroluje provoz nad jižní Anglií, se za zpoždění omluvilo s tím, že bezpečnost nebyla nijak narušena. Druhé kontrolní středisko NATS, které je v Prestwicku ve Skotsku a které řídí letový provoz nad severní částí Británie, funguje normálně.

Čtyři lety do Česka byly zrušeny

Potíže mají i spoje s Českou republikou. „U nás se to dotkne čtyř letů, které byly zrušeny. Jde o dva přílety a dva odlety, všechno je to spojení s londýnským letištěm Heathrow,“ řekla mluvčí pražského letiště Marika Janoušková.

Jen aerolinky British Airways dnes dopoledne na letišti Heathrow odřekly 150 letů, a to především na kratších evropských linkách. Kromě Heathrow, které je nejrušnějším letištěm v Evropě, mají potíže i další londýnská letiště Gatwick, Stansted a Luton, kde dochází k několikahodinovým zpožděním.

Problémy ale zprostředkovaně pocítila i další britská letiště v Edinburghu, Manchesteru, Birminghamu, Southamptonu, Newcastleu, Exeteru a Bournemouthu, která také hlásí zpoždění.