Komorowski: Polsko je připraveno dodat Ukrajině zbraně

Polský prezident Bronislaw Komorowski se svým protějškem Petrem Porošenkem

Polský prezident Bronislaw Komorowski se svým protějškem Petrem Porošenkem Zdroj: ctk/ap

Polský prezident Bronislaw Komorowski nevidí důvod, který by bránil dodávkám zbraní Ukrajině. Komorowski to prohlásil po jednání s ukrajinskou hlavou státu Petrem Porošenkem. Ten zahájil dvoudenní návštěvu Polska, které patří k nejbližším spojencům Kyjeva.

„Nikdy jsem neslyšel o žádném embargu na prodej zbraní Ukrajině,“ řekl Komorowski. „Pokud má Ukrajina zájem, tak je samozřejmě Polsko zcela přístupno jednáním (o vojenském kontraktu),“ dodal prezident.

Cesta pro dodávku zbraní na Ukrajinu se otevírá i ve Spojených státech, kde Kongres minulý týden schválil zákon o podpoře svobody na Ukrajině. Právní předpis, který chce ještě tento týden prezident Barack Obama podepsat, zavádí i další protiruské sankce.

Komorowski také řekl, že plně rozumí touze Ukrajiny vykročit po té samé cestě, kterou si před 25 lety po pádu komunismu a rozpadu sovětského bloku vybralo Polsko. „Počítám s pokračováním velmi těsné a přátelské spolupráce a aktivit s cílem podpořit západní ambice Ukrajiny týkající se EU a NATO,“ dodal s tím, že je to důležitý úkol nejen pro Ukrajinu, ale i pro Polsko.

Na východě Ukrajiny od jara pokračují boje mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty. Násilí neustalo ani po zářijové dohodě o příměří, nyní Kyjev jedná s rebely o nové podobě klidu zbraní. Konflikt si podle údajů OSN vyžádal přes 4700 obětí.