Kyjev: Na Ukrajinu proniklo dalších 1500 ruských vojáků

Separatisté na Ukrajině mají k dispozici těžkou techniku.

Separatisté na Ukrajině mají k dispozici těžkou techniku. Zdroj: ctk

Ukrajinská armáda je přesvědčena, že o víkendu proniklo na území východní Ukrajiny 1500 ruských vojáků se stovkami kusů vojenské techniky. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na armádního mluvčího Andrije Lysenka. Moskva opakovaně ujišťuje, že své vojáky do bojů mezi ukrajinskými vládními silami a proruskými separatisty na východě Ukrajiny neposílá.

„1500 ruských vojáků a 300 kusů vojenské techniky, včetně raketometů Grad, překročilo v sobotu a v neděli část ukrajinsko-ruské hranice, která je pod kontrolou separatistů,“ prohlásil mluvčí ukrajinských ozbrojených sil Lysenko.

Za posledních 24 hodin zahynulo v důsledku bojů mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty na východě Ukrajiny dalších 16 lidí. Je mezi nimi sedm civilistů a devět ukrajinských vojáků, informovala AFP s odvoláním na místní úřady.

Rebelové hlásí výbuch chemičky

Povstalci oznámili, že při ostřelování separatisty ovládaného Doněcku ukrajinskou armádou byla zasažena zdejší chemická továrna. Mluvčí ministerstva obrany proruské Doněcké lidové republiky Eduard Basurin podle agentury Interfax sdělil, že chemický závod po zásahu explodoval a začal hořet. V továrně byla uskladněna munice, dodal Basurin. Jiné zdroje, citované agenturou AFP, uvedly, že v továrně se vyráběly trhaviny, dělostřelecké granáty a letecké bomby.

Mohutný výbuch z továrny ležící za městem směrem na západ byl údajně slyšet až v centru Doněcku. Podle povstaleckých zdrojů byl však požár již uhašen a nepředstavuje žádné riziko pro obyvatele města.

Sedm civilistů přišlo za uplynulý den o život při ostřelování měst Avdijivka a Debalceve, uvedl šéf regionální policie věrné Kyjevu Vjačeslav Abroskin na svém facebookovém účtu.

Ukrajinský armádní mluvčí Vladyslav Selezňov řekl, že při střetech se separatisty padlo také dalších devět ukrajinských vojáků a 26 jich utrpělo zranění.

Boje o Debalceve pokračují

Podle ukrajinské armády jsou nejintenzivnější boje nadále hlášeny od strategického města Debalceve, významné železniční a silniční křižovatky nacházející se severovýchodně od Doněcku. Mluvčí Selezňov prohlásil, že separatisté zaútočili za uplynulý den na vládní síly ve stovce různých případů.

Na východě Ukrajiny nyní zuří nejtvrdší boje od loňského září, kdy bylo uzavřeno příměří, které ale obě strany nedodržují. O možnostech mírového urovnání ukrajinské krize budou dnes v Berlíně jednat vysocí diplomaté z Ukrajiny, Ruska, Francie a Německa. Schůzka je součástí přípravy summitu těchto čtyř zemí, který by se měl ve středu uskutečnit v Minsku.

Ruský prezident Vladimir Putin v rozhovoru pro egyptská média před svou dnešní návštěvou této severoafrické země znovu kritizoval Západ že nedostál svému slibu nerozšiřovat hranice Severoatlantické aliance. Ukrajinskou krizi způsobily západní státy, míní šéf Kremlu.