Kypr dál věří, že záchrana přijde z Ruska

Kypr v nesnázích

Kypr v nesnázích

Evropští lídři musejí zvážit jak moc tlačit na Kypr poté, co tamní parlament odmítl jednorázové zdanění bankovních vkladů. To bylo podmínkou finanční pomoci ve výši deseti miliard eur od partnerů v eurozóně. Lucemburský ministr financí Luc Frieden apeloval, aby se sedmnáct ministrů financí zemí eurozóny opětovně co nejdříve sešlo a dalo dohromady nový záchranný balíček.

Středomořský ostrov se ale tváří, že od Evropské unie či Mezinárodního měnového fondu (MMF) již žádnou podporu nechce. Tamní ministr financí Michael Sarris odjel ještě v úterý večer do Moskvy vyjednávat o finanční pomoci od Ruska. Včerejší jednání Sarrise s ruskými představiteli zatím žádný výsledek nepřinesla. Budou ale pokračovat. Na trzích se včera také objevily spekulace, že Kypr souhlasí s odprodejem finančního domu Popular Bank ruským investorům. Kyperská vláda to nicméně popřela.

„Dávalo by smysl, aby se do toho vložil ruský bankovní systém a vypořádal problémy kyperských bank. Proč ne, když velká část depozit je stejně ruského původu. Pro Kypr by to byla krásná cesta, jak se vyvázat z diktátu Bruselu,“ řekl na televizní stanici CNBC Edmund Shing, evropský stratég společnosti S&P/Dow Jones Indices.

Včera ještě nebylo jasné, zda a za jakých podmínek se dnes otevřou banky. Kyperská vláda uvažovala o omezeních, kolik si může každý klient vybrat, pokud by banky otevřely. Ministři financí zemí eurozóny se minulý víkend dohodli na pomoci Kypru a jeho ztrátovým bankám v objemu deseti miliard eur. Kypr měl k záchraně přispět částkou 5,8 miliardy eur, kterou měl získat jednorázovou daní 9,9 procenta z bankovních vkladů nad sto tisíc eur a 6,75 procenta u vkladů nižších.

Dohoda byla následně v pondělí v noci revidována s doporučením nedanit vklady do sto tisíc eur. Konečné rozhodnutí zůstalo na kyperské vládě s cílem zachovat výnos daně 5,8 miliardy eur. Vláda sice návrh ještě zmírnila, když navrhla nedanit vklady do 20 tisíc eur, přesto v úterý večer nezískal návrh v kyperském parlamentu ani jediný hlas.

Mizející vklady

Vklady z kyperských bank kvapně mizely už od začátku roku. Podle informací kyperských médií zmizelo z tamních finančních domů od začátku roku dvacet miliard eur, z toho 4,5 miliardy jen za minulý týden. Z této informace vytvořila německá bulvární média zprávu, že kyperští politici si ulili do zahraničí 4,5 miliardy eur, kterou následně přebrala také česká média.