Lavrov: Nehodláme s Tureckem válčit, na jeho území se ale cvičí teroristé

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov Zdroj: CTK

O sestřelení ruského letadla dnes telefonicky jednali ministři zahraničí Turecka a Ruska Mevlüt Çavuşoglu a Sergej Lavrov. Podle tureckého mluvčího se dohodli, že se v příštích dnech setkají a vymění si rovněž přes diplomatické a armádní kanály detaily o úterním incidentu.

Lavrov po rozhovoru s tureckým ministrem řekl, že jeho země nehodlá s Tureckem válčit. Obvinil nicméně Turecko, že na jeho území fungují výcvikové tábory teroristů pro přípravu bojových operací v Sýrii.

„Rusko dávno ví o tom, že teroristé turecké území využívají,“ řekl Lavrov podle agentury Interfax. Sestřelení ruského letounu byla podle něj plánovaná provokace, v jejímž důsledku Moskva své vztahy s Ankarou „vážně přehodnotí“.

Bojkot Turecka

V ruských médiích se mezitím objevují první zmínky o bojkotu Turecka. Vedení Ruského fotbalového svazu vyzvalo ligové kluby, aby zrušily své plánované zimní tréninkové tábory v Turecku. Ruský svaz turistiky (RST) oznámil, že cestovní společnosti zrušily plánované zájezdy do Turecka až do konce letošního roku. Klientům nabízejí jiné destinace nebo vracejí peníze.

V Turecku je nyní podle agentury Interfax asi 10 tisíc ruských turistů, z nichž většina si tamní letoviska zvolila náhradou za Egypt. Z této země Rusko všechny turisty nedávno evakuovalo po sestřelení ruského dopravního letadla na Sinaji.

Ztráty ruských cestovních společností z egyptského výpadku budou podle RST dosahovat 1,7 miliardy rublů (650 milionů korun). Škody způsobené ztrátou tureckého trhu mohou být větší. Lety do Turecka ruské cestovní kanceláře zrušit nemohou, protože ze země odvážejí ruské klienty. Zájemcům o zimní dovolenou nabízejí Izrael, Jordánsko nebo Spojené arabské emiráty.