Letecká společnost Qantas zjistí, zda je lidské tělo schopné zvládnout 20hodinový let

Qantas Airlines

Qantas Airlines Zdroj: profimedia.cz

Qantas Airlines
Qantas Airlines
Qantas Airlines
4
Fotogalerie

Australská letecká společnost Qantas Airlines se chystá otestovat, zdali je lidské tělo schopné vydržet více než dvacetihodinový komerční let. Pro zkušební testy si aerolinky vybraly cestu z Londýna do Sydney a odtud do New Yorku. 

Na palubě budou z bezpečnostních důvodů přítomni pouze zaměstnanci společnosti, kteří budou řádně zaškoleni a budou se podrobovat mnohým lékařským prohlídkám. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Letecká společnost plánuje první testovací lety na říjen tohoto roku. Použít by při nich měla letadla Boeing 787 Dreamliner, na kterých se bude nacházet zhruba 40 pasažérů. První komerční lety by společnost chtěla spustit v roce 2022.

„Jde o konečnou hranici letectví,“ popsal nadcházející testovací lety generální ředitel společnosti Qantas Alan Joyce. „Věci, které se při těchto cestách naučíme, budou neocenitelné,“ doplnil Joyce. 

Společnost již dříve uvedla, že pro budoucí komerční lety bude vybírat mezi letadly Boeing 777-8X a nebo Airbus A350-900ULR a A350-1000ULR, která jsou ideální na cesty s dlouhým doletem.

Dosud nejdéle trvající komerční let bez mezipřistání provozují aerolinky Singapore Airlines mezi Singapurem a New Yorkem. Trvá téměř 19 hodin. Touto linkou spuštěnou loni na podzim byla překonán do té doby nejdelší let mezi Novým Zélandem a Katarem, který zabírá kolem 17 hodin. 

Infografika plánovaných testovacích letů společnosti Qantas Airlines