Luhansk stojí na prahu humanitární katastrofy, lidé prchají i z Doněcku

Zničený dům na předměstí Doněcku

Zničený dům na předměstí Doněcku Zdroj: ctk/ap

Východoukrajinský Doněck podle odhadů místní radnice kvůli bojům už opustila pětina ze zhruba milionu obyvatel. Lidé prchají i z Luhansku, město je na pokraji humanitární katastrofy. Ukrajinská armáda pokračuje v postupu na centrum Doněcka. Rusko kvůli humanitární situaci na Ukrajině vyzvalo ke svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Mezinárodní letiště v Donečku je uzavřeno, veřejná městská doprava ale částečně funguje. Podle očitých svědků jsou doněcké ulice liduprázdné a obchody zavřené. Vylidněné jsou celé bloky činžovních domů.

Podle armádního mluvčího Oleksije Dmytraškovského je bezprostředním cílem armády obsadit Marjinku jako výchozí bod k dalšímu postupu. Strategicky významné je podle něj osvobození čtvrti Jasynuvata, kde je významný železniční uzel. Povstalci tak ztratili důležité spojení, jímž do města proudily posily a zbraně. Podle informací obyvatel čtvrti tam ale povstalci své pozice stále drží.

Jak napsaly západní zpravodajské agentury, z Marjinky se ozývají silné exploze a kulometné dávky. V noci podle agentury AFP armáda ostřelovala z granátometů městské centrum a vyřadila z boje osm separatistů. Marjinka je bez proudu, šrapnely poškodily místní transformační stanici.

Improvizovaný kryt na předměstí DoněckuImprovizovaný kryt na předměstí Doněcku | ctk/apImprovizovaný kryt na předměstí Doněcku

Podle armádního mluvčího Andrije Lysenka není cílem rozpoutat v Doněcku velkou bitvu. Armáda se spíš snaží odříznout povstalce od zásob a posil, což platí nejen o velkých městech Doněcku a Luhansku, ale i o pohraničních oblastech.

Luhansk je už týden bez vody i elektřiny

Téměř půlmilionový Luhansk už opustila polovina obyvatel. Ve městě neteče pitná voda, nefunguje dodávka elektřiny, nejezdí veřejná doprava, vypadla telefonní síť a přerušilo se internetové spojení.

Kvůli žalostnému stavu komunálních služeb, ochromených ostřelováním i nedostatkem paliva, se z města nevyvážejí odpadky. V důsledku vysokých letních teplot se ve městě šíří zápach a hrozí epidemie.

Obytné čtvrti Luhanska jsou bez vody a bez proudu už zhruba týden. Telefonní a internetové spojení nefunguje nejen v centru města, ale ani v jeho širším okolí. Místní vodárna přestala v důsledku bojových operací upravovat vodu a dodávky pitné vody se zastavily. Prakticky nepřetržité ostřelování města způsobilo škody na městském majetku v takové míře, že se zajišťování životních funkcí Luhanska zastavilo, píše server Cenzor.

Ukrajinská vláda vydala prohlášení, v němž vyzvala civilní obyvatelstvo, aby vyklidilo oblasti kontrolované povstalci. „Civilisté by měli opustit oblasti ovládané teroristy,“ uvedl v pondělí armádní mluvčí Andrij Lysenko.

Podle ukrajinských novinářů ale mnozí Ukrajinci nemají na faktickou evakuaci v přeplněných a často i předražených vlacích a autobusech dost prostředků. V Luhansku i v dalších městech tak zůstávají sociálně slabí Ukrajinci, důchodci a rodiny s dětmi.

Do Ruska uprchlo skoro třičtvrtě milionu Ukrajinců
Kvůli bojovým operacím na východě Ukrajiny se letos do Ruska uchýlilo kolem 730 tisíc ukrajinských uprchlíků. Oznámil to Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Víc než čtvrtina z nich žádá v Rusku o azyl.

Čtetě také: