Maďaři vymysleli barter pro Číňany: dluhopisy za trvalý pobyt

Číňané v Maďarsku

Číňané v Maďarsku Zdroj: profimedia.cz, kolaz E15

Velká čínská invaze z toho nebude, ale když neprší, ať alespoň kape. Takto hodnotí ekonomický komentátor nový projekt maďarské vlády, který umožňuje bohatým Číňanům usadit se v Maďarsku výměnou za koupi státních dluhopisů v ceně 250 tisíc eur za kus. Maďarská strana už akci rozjela, fond oprávněný tyto obligace promovat v Číně a Vietnamu už „dodal“ prvních dvacet zájemců.

V maďarštině se pro tyto papíry ujal název „imigrační obligace“. Hospodářský výbor parlamentu nově vydal povolení k prodeji obligací dalším třem společnostem s působností v Indonésii, Keni, Nigérii, Jihoafrické republice, Indii, Spojených arabských emirátech a podobně.

Pionýrem je však Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) zaregistrovaný na Kajmanských ostrovech, jehož generální ředitel Lien Wang nedávno v Budapešti referoval o svých úspěších. Podle něj se rýsuje dokonce několik tisíc seriózních zájemců. Vede je prý především snaha ulehčit si cestování do Evropy, v Maďarsku se ani nechtějí natrvalo usadit. Zřejmě mají také na zřeteli možnost využívat zdravotnické služby, školství a sociální výhody. Výnosy z těchto státních papírů je přitom nezajímají. Fond získává od klienta ještě 40 tisíc eur na poradenství a jiné poplatky při vybavování povolení k pobytu. Obligace platí pět let, stát je prodává pod jejich nominální hodnotou, kterou se zavazuje po vypršení platnosti vyplatit (prodejní cena je 221 tisíc eur).

Podle informací maďarského portálu atlatszo.hu imigrační obligace „partyzánsky“ prodává i jistý čínský advokát, jenž už dokonce uskutečnil dvě úspěšné transakce končící povolením k pobytu. Wang Jü-chung se věnuje stěhování lidí do zahraničí, hlavně do Kanady, Austrálie či Spojených států.

Pochvaluje si ale i novou maďarskou praxi, protože v tomto případě prý celá procedura probíhá mimořádně rychle. Čínský manželský pár podal žádost o víza 6. dubna, peníze zaplatil 15. dubna a povolení k pobytu v Maďarsku dostal již 24. května. Právník proto iniciativu maďarské vlády propaguje jako nejrychlejší imigrační projekt na světě.