„Máte na to pět dní.“ Rajoy chce od Barcelony jasné vyjádření, zda vyhlásila nezávislost

Protest v Barceloně

Protest v Barceloně Zdroj: Profimedia.cz

Demonstrace za referendum v Barceloně
Protest proti snahám Katalánská o referendum
Katalánský premiér Carles Puigdemont
Španělský premiér Mariano Rajoy
5
Fotogalerie

Španělský premiér Mariano Rajoy ve středu vyzval katalánské separatisty, aby jasně řekli, zda vyhlásili nezávislost na Španělsku. Šéfovi katalánské regionální vlády Carlesu Puigdemontovi dal na tuto odpověď pět dní.

Předpokládá se, že pokud katalánské vedení setrvá na svém názoru, že provincie má být nezávislá, využije centrální vláda v Madridu s pomocí španělského parlamentu ústavní možnost omezit autonomii regionu.

Rajoy zároveň odmítl zprostředkování vyjednávání s katalánskými separatisty, kteří o den dříve odložili po svém referendu vyhlášení nezávislosti právě v naději na dialog s Madridem. "Není možné zprostředkování mezi demokratickým zákonem a neposlušností, ilegalitou," řekl Rajoy ve španělském parlamentu.

Španělský premiér obvinil katalánské regionální vedení z autoritářství a ze snahy prosadit nezávislost, kterou prý chce jen málokdo a která není dobrá pro nikoho. Zopakoval, že zorganizování katalánského referenda z 1. října bylo nezákonné a vytvářelo zdání demokracie.

Odpovědnost za policejní násilí v průběhu hlasování svalil na organizátory referenda, které podle něj provázely neregulérnosti jako například opakované hlasování stejných voličů.

Předtím Rajoy vyzval katalánskou vládu v Barceloně, aby jasně řekla, zda v úterý vyhlásila nezávislost Katalánska, nebo ne. Katalánský premiér Puigdemont v úterý sice podepsal text deklarace o nezávislosti schválený poslanci, ovšem s dovětkem, že než ji skutečně vyhlásí, potřebuje několik týdnů čas pro vyjednávání. Španělský ministr zahraničí Alfonso Dastis označil úterní vyhlášení nezávislosti Katalánska a jeho následné pozastavení za trik.

Mluvčí katalánské vlády Jordi Turull ve středu upozornil, že podpis deklarace je symbolický a že deklaraci o nezávislosti může vynést až samotný katalánský parlament.

Rajoy ve středu také řekl, že krize poškodila katalánskou ekonomiku. Připustil nicméně, že by mohla být změněna španělská ústava. Lídr španělských opozičních socialistů Pedro Sánchez ve středu řekl, že se s Rajoyem dohodli na zahájení práce na reformě ústavy, která by měla změnit způsob správy španělských autonomních regionů včetně Katalánska.

Dohodli se na vytvoření komise, která bude šest měsíců zkoumat současný systém regionální autonomie. Po uplynutí této doby může španělský parlament debatovat o ústavní reformě. Socialisté si podle Sáncheze přejí, aby ústavní reforma umožnila Katalánsku "zůstat součástí Španělska".

Evropská komise v souvislosti s děním kolem Katalánska zopakovala svou výzvu k plnému respektování španělského ústavního pořádku. "Podporujeme snahy překonat rozdělení," poznamenal eurokomisař Valdis Dombrovskis.

Komise podle něj věří, že španělské úřady, Rajoy a další politické síly pracují na tom, aby řešení bylo nalezeno v ústavním rámci. S Rajoyem je v úzkém kontaktu šéf komise Jean-Claude Juncker.

Podle německého ministra zahraničí Sigmara Gabriela by jednostranné vyhlášení katalánské nezávislosti bylo nezodpovědné. Řešení mohou prý přinést jen rozhovory obou stran vedené v rámci španělské ústavy.

Italský premiér Paolo Gentiloni v souvislosti s katalánskou krizí zdůraznil, že je nutné respektovat instituce a zákony. Italský ministr zahraničí případné vyhlášení nezávislosti Katalánska označil za nepřijatelné.