Merkelová burcuje OSN kvůli Sýrii, Izraelci mezitím provedli raketový test

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: ctk

Německá kancléřka doufá, že Peking a Moskva ustoupí ze svých pozic. Rusové mezitím zaznamenali start dvou balistických objektů ze Středozemního moře východním směrem. Podle agentury Reuters se k jejich vypuštění přihlásil Izrael. Mělo se jednat o společný raketový test s USA.

Angela Merkelová se prozatím nevzdává naděje, že Rada bezpečnosti OSN nakonec dospěje ke společné reakci na srpnový chemický útok v Sýrii. Merkelová tak potvrdila své výroky z nedělní předvolební debaty se svým rivalem Peerem Steinbrückem, kdy žádala „kolektivní reakci OSN.“

Schválení jakékoli odvetné akce proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada, který je podle řady západních států za útok odpovědný, blokuje v Radě bezpečnosti odpor Ruska a Číny. Merkelová v úterý postoj Moskvy a Pekingu znovu otevřeně kritizovala jako „vytrvale zarputilý“. Nasazení chemických zbraní v Sýrii je podle ní příkrým popřením zásad mezinárodního práva, „po němž prostě není možné se vrátit k běžnému dennímu pořádku“.

Příležitostí k nalezení jednotného stanoviska k řešení syrské krize bude zejména summit vůdců dvaceti ekonomicky nejmocnějších států světa, který bude ve čtvrtek a v pátek hostit ruský Petrohrad.

Izrael se přihlásil k odpovědnosti za vystřelení obou raket

Ruský radar dnes ráno zachytil odpálení dvou raket. Údajně měly být odpáleny z centrálního sektoru Středozemního moře východním směrem.

Izraelské ministerstvo obrany - a s ním i americký Pentagon - nejprve v reakci na dotazy novinářů oznámily, že žádné zprávy o odpálení raket ve Středomoří nemají. Později ale izraelské úřady informovaly, že armáda ve Středomoří v rámci izraelsko-amerických manévrů testovala svůj protiraketový systém.

Armáda ve Středozemním moři odpálila raketu, jež se stala cvičným cílem pro systém protivzdušné obrany, který s finanční podporou Pentagonu židovský stát buduje. Raketa byla odpálena v 08:15 SELČ, tedy zhruba ve stejné době, kdy ruské radary start „objektů“ zachytily.

Podle ruských vojenských expertů byla zřejmě raketa odpálena z americké lodě operující v centrálním Středomoří. Pentagon ale tuto informaci oficiálně dementoval.

RIA Novosti asi hodinu po oznámení o startu raket oznámila, že dopadly do vod Středozemního moře. Odvolala se přitom na nejmenované svědky v Damašku.

Rusko v minulých dnech se znepokojením sledovalo posilování americké námořní flotily ve východní části Středozemního moře. V oblasti operují dvě americké obojživelné vrtulníkové lodi a pět křižníků, které kotví na dostřel od syrského pobřeží. Do regionu zároveň z Arabského moře směřuje letadlová loď USS Nimitz.

Nedaleko syrských břehů operuje i nejméně pět ruských válečných lodí a průzkumné plavidlo Priazovje pro monitorování elektronické komunikace.