Merkelová nechce řešení ukrajinské krize, které by škodilo Rusku

Angela Merkelová s Vladimirem Putinem na snímku z roku 2008

Angela Merkelová s Vladimirem Putinem na snímku z roku 2008 Zdroj: RIA Novosti archive, Wikimedia Commons (CC-BY-SA 3.0)

Německá kancléřka Angela Merkelová nechce, aby řešení ukrajinského konfliktu poškodilo Rusko. Zároveň neočekává, že plánované setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a jeho ukrajinským protějškem Petrem Porošenkem v úterý v Minsku přinese již nějaký průlom v krizi. Merkelová se tak vyjádřila v nedělním rozhovoru na německé televizní stanici ARD.

„Je zapotřebí vzájemně na sebe mluvit. Možné je pouze politické řešení, vojenské řešení konfliktu nemůže nic přinést,“ podotkla kancléřka, která v sobotu navštívila Kyjev, což některá média interpretovala jako podporu tamějšímu vedení.

Podle agentury DPA Merkelová vyzvala také ukrajinskou vládu, aby se pustila do decentralizace státu a přenosů větších pravomocí na regiony. Německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel se v sobotu vyslovil pro federalizaci Ukrajiny jako jediné schůdné cestě k zachování jednoty země. Podle agentury AFP to ale Kyjev kategoricky odmítá.

EU si přeje dobré vztahy s Ruskem

Merkelová také podotkla, že by Evropská unie nepovažovala za důvod ke konfliktu, pokud by se Ukrajina zapojila do Euroasijské hospodářské unie (EAHU), kterou založilo Rusko společně s Běloruskem a Kazachstánem. Evropa si podle kancléřky přeje dobré vztahy s Ruskem.

V sobotu Merkelová vybídla Kyjev a Moskvu, aby se zasadily o nastolení příměří. Nicméně připustila, že mír nenastane, dokud se nepodaří zlepšit kontrolu nad hranicí Ukrajiny s Ruskem. Kancléřka přislíbila zhruba půl miliardy eur (skoro 14 miliard korun) v rámci mezinárodní pomoci při obnově válkou poničeného východu Ukrajiny.

Postoj německé diplomacie k Ukrajině se mění, Kyjev spíše uklidňuje