Merkelová: Země G7 zpřísní protiruské sankce, pokud to bude třeba

Německá kancléřka Angela Merkelová na summitu zemí G7

Německá kancléřka Angela Merkelová na summitu zemí G7 Zdroj: CTK

Země skupiny G7 jsou připraveny zpřísnit dosavadní protiruské sankce, pokud to bude kvůli situaci na Ukrajině nutné. Na tiskové konferenci na závěr summitu G7 v bavorském zámku Elmau to dnes prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová. Zdůraznila však, že skupina dává přednost diplomatickému řešení konfliktu.

„Shodujeme se na tom, že zrušení sankcí je navázané na prosazení dohod z Minsku. A jsme také připraveni sankce zpřísnit, pokud to bude nutné a situace si to vyžádá, i když si to nepřejeme,“ řekla Merkelová.

„Konflikt na Ukrajině je možné řešit jedině politicky, a to na základě ujednání z Minska,“ uvedla také německá kancléřka. Jménem všech zemí G7 opět odsoudila loňskou ruskou anexi ukrajinského poloostrova Krym, označila ji za protiprávní.

Merkelová také uvedla, že země G7 jsou připraveny podpořit Ukrajinu při prosazování reforem. „Podporujeme Ukrajinu ve složitém reformním procesu, v zavádění hospodářských reforem a v boji s korupcí,“ řekla kancléřka.

Rusko už před vystoupením Merkelové uvedlo, že na summitu nezaznělo nic nového k sankcím vůči Rusku. Moskva ale dala najevo, že se jí nelíbí spojování sankcí s plněním minských dohod Ruskem.

Obama: Rusko působí na Ukrajině, můžeme zpřísnit sankce
Americký prezident Barack Obama prohlásil, že ruské vojenské jednotky působí na východní Ukrajině, ačkoliv to Moskva popírá. Spojené jsou proto připraveny zpřísnit protiruské sankce.
„Jak jsme viděli opět v posledních dnech, ruské jednotky i nadále působí na východní Ukrajině, porušují tak svrchovanost a územní celistvost země,“ řekl.
„Rusko je v hluboké recesi. Takže ruské akce na Ukrajině bolí i Rusko a především ruský lid,“ řekl Obama. “ Země G7 dávají jasně najevo, že v případě potřeby jsme připraveni zavést další významné sankce proti Rusku,“ dodal.
Členství v G7 se Rusko nedoprošuje
Rusko se nedoprošuje členství ve skupině velkých světových ekonomik, jejíchž summitů se již nemůže účastnit kvůli nesouhlasu západních států s loňskou anexí ukrajinského Krymu. Prohlásil to dnes v Moskvě náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov.
„Takový záměr nemáme, otevřeně řečeno, ničeho se nedoprošujeme,“ reagoval Rjabkov na otázku novinářů, zda nehodlá Moskva usilovat o obnovu svého členství. Rusko podle Rjabkova skupinu samo neopustilo a respektuje „svrchované rozhodnutí ostatních členů“.
Moskva podle ruského diplomata o účast na schůzkách skupiny ani příliš zájem nemá. „Daleko víc se zajímáme o jiné formáty, dřívější schůzky G8 nebyly nikdy příliš produktivní“, podotkl Rjabkov. Zajímavější je prý pro Moskvu novější skupina G20 nebo seskupení BRICS, sdružující kromě Ruska Brazílii, Indii, Čínu a Jižní Afriku. Rusko nicméně aktivity skupiny G7 se zájmem sleduje a studuje její dokumenty. „Přečteme si i to, co nám napíší ze summitu v Bavorsku,“ uvedl Rjabkov.