Obama trvá na protiruských sankcích, vyzve Brusel k jejich zachování

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk

Americký prezident Barack Obama chce na nadcházejícím summitu skupiny sedmi velkých světových ekonomik (G7) v Německu vyzvat vedoucí představitele Evropské unie, aby zachovali sankce uvalené na Rusko kvůli agresi vůči Ukrajině. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na oficiální americké činitele. Dva dny před summitem se v Německu sejdou přední představitelé americké armády a diplomaté, aby řešili další postup vůči Rusku.

Předseda ukrajinské vlády Arsenij Jaceňuk vyzval členy G7, mezi něž vedle USA a Německa patří rovněž Británie, Francie, Itálie, Kanada a Japonsko, aby odsoudili počínání Ruska v situaci, kdy se na východě Ukrajiny v posledních dnech stupňuje násilí navzdory dohodnutému příměří.

Diplomaté očekávají, že i vzhledem k Obamově výzvě zůstanou stávající postihy zachovány, k žádným novým se ale neschyluje. Lídři Kanady a Japonska se hodlají cestou na summit zastavit na Ukrajině a symbolicky ji tak podpořit.

Agentura AFP citovala prezidentova poradce Bena Rhodese, podle něhož se Obama na okraj dvoudenní vrcholné schůzky G7, která začne v neděli, také sejde s iráckým premiérem Hajdarem Abádím. Bude s ním hovořit „o situaci v terénu a o našem úsilí podpořit irácké síly“ v boji proti Islámskému státu (IS). Šéf Bílého domu má v plánu bilaterální schůzky s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a s britským premiérem Davidem Cameronem.

Obavy z vyhrocených vztahů

Zásadním tématem Washingtonu jsou však obavy z vyhrocení vztahů s Moskvou. Americký ministr obrany Ashton Carter svolal na pátek do Stuttgartu americké velvyslance a armádní špičky působící v evropských zemích, aby s nimi prodiskutoval počínání Ruska, které podle něho v poslední době vzalo „špatný obrat“. „Jednoznačně jsme doufali v něco jiného, ale zdá se, že Vladimir Putin obrací svou zemi jiným směrem,“ citovala agentura Reuters šéfa Pentagonu.

Tématem stuttgartské schůzky má být mimo jiné hodnocení efektivity protiruských sankcí a vojenských aktivit americké armády v zemích z východního okraje Severoatlantické aliance.

Carter spolu s dalšími představiteli americké exekutivy podporuje návrh, aby USA poskytly Ukrajincům zbraně pro boj proti Moskvou podporovaným separatistům. Washington ani jeho evropští spojenci se však k podobnému kroku neodhodlali.

Členství v G7 se Rusko nedoprošuje
Rusko se nedoprošuje členství ve skupině velkých světových ekonomik, jejíchž summitů se již nemůže účastnit kvůli nesouhlasu západních států s loňskou anexí ukrajinského Krymu. Prohlásil to dnes v Moskvě náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov.
„Takový záměr nemáme, otevřeně řečeno, ničeho se nedoprošujeme,“ reagoval Rjabkov na otázku novinářů, zda nehodlá Moskva usilovat o obnovu svého členství. Rusko podle Rjabkova skupinu samo neopustilo a respektuje „svrchované rozhodnutí ostatních členů“.
Moskva podle ruského diplomata o účast na schůzkách skupiny ani příliš zájem nemá. „Daleko víc se zajímáme o jiné formáty, dřívější schůzky G8 nebyly nikdy příliš produktivní“, podotkl Rjabkov. Zajímavější je prý pro Moskvu novější skupina G20 nebo seskupení BRICS, sdružující kromě Ruska Brazílii, Indii, Čínu a Jižní Afriku. Rusko nicméně aktivity skupiny G7 se zájmem sleduje a studuje její dokumenty. „Přečteme si i to, co nám napíší ze summitu v Bavorsku,“ uvedl Rjabkov.