MMF se nedohodl s Ukrajinou na dalším úvěru, jednání obnoví v lednu

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk a prezident Petro Porošenko

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk a prezident Petro Porošenko Zdroj: ctk/AP

Mise Mezinárodního měnového fondu (MMF) sice pokročila v jednáních s Ukrajinou, na uvolnění další splátky dohodnutého úvěru se ale nedohodla. Do Kyjeva se podle šéfa mise Nikolaje Gueorgujeva zástupci fondu vrátí k novým jednáním v lednu.

„Zjistili jsme, že ukrajinské úřady se odhodlaněji připravují na širokou a komplexní debatu o stabilizaci a reformě ekonomiky,“ uvedl Gueorgujev. „V tomto kontextu jsme podstatně pokročili ve vzájemném pochopení priorit pro budoucí jednání,“ dodal.

Ukrajina již v rámci dohodnutého programu od měnového fondu obdržela ve dvou tranších 4,6 miliardy dolarů (103,7 miliardy Kč) a ráda by co nejrychleji získala další část pomoci v hodnotě 2,7 miliardy dolarů (60,9 miliardy Kč). MMF schválil dvouletý záchranný program pro Ukrajinu koncem dubna.

Program pomoci má odvrátit hrozící kolaps ukrajinské ekonomiky. Začátkem září MMF upozornil, že Ukrajina by mohla potřebovat dodatečnou pomoc v objemu až 19 miliard dolarů (428,2 miliardy Kč), pokud bude konflikt na východě země pokračovat i v příštím roce.

Ukrajina je nyní podle analytiků na prahu platební neschopnosti a je možné, že bude muset přikročit k restrukturalizaci státního dluhu. Její devizové rezervy se od počátku roku kvůli splátkám dluhu za ruský plyn a podpoře domácí měny snížily na polovinu. Podle Evropské unie se v programu hospodářské pomoci pro Ukrajinu nedostává asi 15 miliard dolarů (338 miliard Kč).