Moody's summit nepřesvědčil. Přezkoumá ratingy zemí eurozóny

Nicolas Sarkozy na summitu v Bruselu

Nicolas Sarkozy na summitu v Bruselu Zdroj: ctk

Agentura Moody's přezkoumá v prvním čtvrtletí příštího roku rating zemí eurozóny. Opatření dohodnutá na summitu EU minulý týden v Bruselu totiž považuje za nedostatečná.

„Závěrečné komuniké summitu nabízí jen málo nových opatření a nemění náš pohled, že rizika týkající se udržitelnosti eurozóny dále rostou, uvedla Moody's.

Agentura dodala, že stále chybí opatření ke stabilizaci dluhopisových trhů v krátkodobém horizontu, což znamená, že eurozóna a celá Evropská unie zůstávají vystaveny případným budoucím šokům.

Moody’s v prohlášení uvedla, že navzdory tomu, že evropští politici učinili posun směrem k těsnější fiskální unii a sdílení prostředků i rizik, poskytla dohoda jen pár nových opatření a poukazuje na podobnost některých z nich s již ohlášenými kroky.

„Opatření na posílení dohledu nad fiskálními deficity byla poprvé oznámena v polovině letošního roku, zatímco záměr posílit národní rozpočtové rámce a zlepšit koordinaci a spolupráci byl představen v říjnu stejně jako cíl „zapákovat“ EFSF,“ vypočítává Moody’s.

Agentura dodala, že závěry summitu tak nic nemění na dříve vyjádřených stanoviscích, že krize eurozóny je v kritické a nestále fázi. Ačkoliv agentura v Evropě nečeká vlnu státních bankrotů, pravděpodobnost ekonomických šoků je vysoká a to s sebou v následujících měsících ponese možnost snížení ratingů evropských států.

Rating eurozóny přehodnocuje i S&P

V nejbližších dnech se má na ratingy zemí znovu podívat i Standard & Poor's. Oznámit má, zda nechá rating členských zemí eurozóny beze změn, anebo jej sníží. Agentura na začátku minulého týdne přeřadila rating 15 zemí eurozóny do režimu pozorování s negativním výhledem a uvedla, že počká na výsledek bruselského summitu.

Členové eurozóny se na summitu v Bruselu dohodli na zpřísnění fiskálních pravidel, která budou platit pro všech 17 členských zemí. Domluvila se také půjčka 200 miliard eur Mezinárodnímu měnovému fondu, který má být využita k boji proti evropské dluhové krizi.

S&P uvedla, že bude především analyzovat vliv dohody na důvěru finančních trhů. Zmínila, že ji bude zajímat, jestli nová dohoda přiměje Evropskou centrální banku (ECB) k aktivnější roli v boji s dluhovou krizí.