Moskevskou oblast mají zaplavit mrakodrapy

Ulice Moskvy

Ulice Moskvy Zdroj: CC BY-ND 2.0: Alpert

Vedení Moskevské oblasti, která nedávno zveřejnila záměr výstavby regionální sítě mrakodrapů podle vzoru obchodní čtvrti Moscow–City, už dostalo developerské nabídky. Nejambicióznější projekt má hodnotu miliardy dolarů a měl by se rozjet nedaleko města Odincovo.

Úřady již dávno diskutují o záměru výstavby v regionu, kde je deficit kancelářských prostor. Ten prý dosahuje až milionů metrů čtverečních. Výstavba by navíc odlehčila přetížené dopravě ve městě. Vláda Moskevské oblasti vytipovala celkem čtyři lokality, kde by měly věžáky vzniknout. Experti ale míní, že pro rozvoj takových center je třeba, aby se úředníci přestěhovali do přilehlých oblastí.

Na rozvoj Odincova byly předloženy tři návrhy. Žilišnij kapital je připraven investovat miliardu dolarů do výstavby 502 tisíc metrů čtverečních bytů a 252 tisíc metrů kanceláří. Svůj projekt pro Odincovo připravila i společnost Cushman & Wakefield. Její studie je méně rozsáhlá, představuje přes 36 tisíc metrů čtverečních kancelářských prostor a 487 tisíc metrů obytných prostor.

Další firmou, kterou si projekt pro rozvoj lokality Odincovo připravila, je společnost Glubina. Nabízí výstavbu zhruba 360 tisíc metrů čtverečních. Mimo projekty samotné výstavby mrakodrapů je připraven i celkový plán rozvoje infrastruktury. Tedy výstavby metra, parků, nákupní galerie a hotelů ve městě Odincovo.

Podle ředitele odboru strategického konsultingu Cushman & Wakefield Jevgenije Popova, který je členem pracovní skupiny pro vytvoření koncepce rozvoje Odincovo, ještě žádný projekt pro výstavbu vybrán nebyl. Navíc se ještě mohou objevit nové nabídky, rentabilita projektu je prý vyčíslena na 5,4 procenta.