Moskva prý ochotna jednat o dluhu Kyjeva, má ale změnit postoj

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: ctk

Moskva je připravena jednat o ukrajinskému dluhu vůči Rusku, pokud Kyjev změní svůj postoj týkající se této věci. Uvedl to ruský ministr financí Anton Siluanov, kterého z médií citovala agentura Reuters.

Rusko se odmítlo podílet na jednáních o restrukturalizaci dluhu, které vedla Ukrajina se soukromými vlastníky dluhopisů. Ruská vláda trvá na tom, že její půjčka není komerčním dluhem, ale oficiální státní pomocí, která by měla být splacena. Dluhopisy vydala vláda sesazeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče necelé dva měsíce předtím, než po masových protestech v roce 2014 Janukovyč z Ukrajiny uprchl.

Siluanov podle agentury Reuters uvedl, že Kyjev zatím požadoval, aby se o dluhu, který má u Ruska, hovořilo jako o komerčním dluhu. „Za těchto podmínek je vyjednávání pochopitelně nepřijatelné,“ uvedl Siluanov podle agentury Reuters na okraj summitu zemí G20 na tureckém městě Antalya.

Ruské dluhopisy mají být splaceny letos v prosinci. Prodlení se splátkami ruského dluhu by pro Ukrajinu bylo nebezpečné, protože Mezinárodní měnový fond (MMF) nemůže dál poskytovat pomoc zemím, které svým věřitelům včas nesplácejí závazky. MMF na konci říjnu vybídl Rusko a Ukrajinu k jednání o restrukturalizaci dluhu.