Moskva: Sídlo útočné jednotky v Polsku chápeme jako nepřátelský akt

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/AP

Umístění sil rychlé reakce NATO na území Polska by byl nepřátelský akt vůči Rusku. V reakci na výsledky summitu Severoatlantické aliance to řekl šéf zahraničního výboru ruské Státní dumy Alexej Puškov. Podle něj by bylo daleko logičtější, kdyby taková jednotka působila na jihu Evropy, například v Turecku.

„Informace o tom, kde by tato útočná skupina mohla být vytvořena a kde by měla působit - pravděpodobně v Polsku - napovídají, že jde o nepřátelský akt vůči Rusku. Více než nepřátelský,“ řekl Puškov v ruské zpravodajské televizi Rossija 24.

Trval na tom, že Rusko nikoho neohrožuje, a řekl, že zřejmým cílem je vylekat a zastrašit Rusko, ačkoli tato země „neprojevuje žádnou agresi ani agresivní úmysly vůči Evropě a evropským zemím“.

Puškov podle agentury TASS pochybuje, že by USA šly tak daleko a otevřely vojenské základny na Ukrajině. „Rusko žádným způsobem neohrožuje Spojené státy, avšak umístění americké vojenské infrastruktury poblíž Ruska by bylo těžkou ranou v rámci dlouhodobých americko-ruských vztahů,“ řekl Puškov.

NATO na svém summitu reagovalo kromě jiného na nové bezpečnostní prostředí, které vzniklo v Evropě kvůli konfliktu na Ukrajině. Aliance se dohodla na vytvoření nové jednotky rychlého nasazení, která bude schopná do 48 hodin zasáhnout v krizi v jakékoli členské zemi.

Má mít až 5000 lidí, kteří budou mít připravené zázemí ve východních státech aliance. Detaily se budou ještě dojednávat, ale už v pátek z dějiště summitu pronikla informace, že by velitelství této jednotky zřejmě mohlo být v polském Štětíně.