Na Ukrajinu dorazili instruktoři z USA, podle Moskvy jen situaci vyhrotí

Příslušníci ukrajinské armády

Příslušníci ukrajinské armády Zdroj: ctk

Na Ukrajinu dorazilo tři sta příslušníků 173. výsadkové brigády ozbrojených sil USA, kteří budou během manévrů na západě země cvičit příslušníky ukrajinské Národní gardy. Podle Moskvy tato událost může destabilizovat situaci na východě Ukrajiny. V oblasti Donbasu v poslední době opět vzrostlo napětí a zintenzivnily se střety mezi proruskými povstalci a vládními silami, aktuální zprávy z bojových linií jsou však zatím umírněnější.

V prohlášení americké armády se upřesňuje, že jednotka přijela do vojenského prostoru Javoriv u Lvova nedaleko polských hranic. Výcvikem jejích příslušníků by tam mělo projít na devět stovek vojáků ukrajinské Národní gardy.

Tuto součást ukrajinských ozbrojených sil tvoří zejména dobrovolníci, kteří byli členy milicí bránících proevropské hnutí Majdan v centru Kyjeva. Protesty v ukrajinské metropoli přerostly loni v únoru v krvavé střety a nakonec vedly k pádu režimu tehdejšího proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

Výcvik ukrajinských gardistů potrvá šest měsíců, přičemž američtí instruktoři se budou střídat v dvouměsíčních intervalech. Cílem je nejen bojový výcvik, ale také „udržení a posílení profesionality a odborných znalostí vojenského personálu“, uvádí se v komuniké americké armády.

Moskva varuje před destabilizací situace

„Přítomnost instruktorů či specialistů třetích zemí na území Ukrajiny, kde stále není vyřešen vnitropolitický konflikt, nikterak nepřispívá k urovnání tohoto konfliktu, ale naopak situaci destabilizuje,“ řekl podle agentury TASS v Moskvě v reakci na zprávu o příjezdu amerických vojáků na Ukrajinu mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Moskva obviňuje Spojené státy, že stály v pozadí Majdanu a tím i svržení Janukovyčova režimu. Po těchto událostech následovala anexe ukrajinského Krymu Ruskem a ozbrojené povstání proruských separatistů podporovaných Moskvou na východě Ukrajiny. Boje si tam doposud vyžádaly více než šest tisíc lidských životů.

Po dalších dohodách uzavřených v únoru v běloruském Minsku, jejichž součástí bylo další příměří se stažením těžkých zbraní z frontových linií a také kroky k politickému řešení krize, se situace na bojištích postupně výrazně zklidnila. V posledních týdnech se ale porušování klidu zbraní a provokace opět zintenzivnily.

Obvyklé obsáhlé informace mluvčích vládních sil o incidentech se zatím v ukrajinských médiích neobjevily. Jen agentura Ukrinform s odvoláním na tiskovou službu protipovstalecké operace napsala, že od čtvrtečního večera do půlnoci povstalci porušili příměří patnáctkrát.