Na východě Ukrajiny se den před volbami separatistů znovu bojuje

volby separatistů na východní Ukrajině

volby separatistů na východní Ukrajině Zdroj: ctk

Na východě Ukrajiny den před volbami ve dvou separatistických republikách pokračují boje, během nichž za posledních 24 hodin zemřelo šest ukrajinských vojáků. V Doněcku je podle agentury AP slyšet dělostřelecké útoky a střelbu zejména v severní části města poblíž letiště.

Separatisté na východě Ukrajiny se navzdory nesouhlasu Kyjeva a Západu dál připravují na hlasování, které má podle nich potvrdit legitimitu tamních úřadů a zvolit jejich nové šéfy. Za nezákonné označila volby nejen ukrajinská vláda, ale i Spojené státy, Německo a Francie. Rusko je naopak podporuje.

Ukrajina volila parlament minulý týden a vítězem se staly proevropské strany. Nejvíce hlasů získala Lidová fronta premiéra Arsenije Jaceňuka, těsně následovaná prezidentským Blokem Petra Porošenka.

Podle mluvčího ukrajinské Národní bezpečnostní rady Volodymyra Poljového za posledních 24 hodin zemřelo šest ukrajinských vojáků, dalších deset utrpělo zranění. Těžké ostřelování podle svědků probíhá v Doněcku. Agentura Interfax uvedla, že ukrajinské jednotky útočí také na vesnici Krymske v Luhanské oblasti.

Volby na Ukrajině vzbudily velmi opatrné naděje