Náhrada za EU? Británie jedná s Čínou o volném obchodu

Philip Hammond

Philip Hammond Zdroj: ctk

Britský ministr financí Philip Hammond začal jednat s Čínou o uzavření dohody o volném obchodu. Velkým čínským bankám a podnikům by mohla zajistit lepší přístup na britský trh. Podle ministra je po referendu o členství jeho země v Evropské unii čas prozkoumat "nové příležitosti" po celém světě, včetně Číny. Ta je jedním z největších investorů v Británii.

Britové se v červnovém hlasování rozhodli pro vystoupení z EU, což podle Hammonda způsobilo „globální zklamání“. „My teď musíme pokračovat způsobem, který v krátkodobém výhledu minimalizuje ekonomické dopady na britskou ekonomiku a maximalizuje užitek v dlouhodobém horizontu,“ citoval ministra zpravodajský server BBC.

Čínská média tento měsíc uvedla, že tamní ministerstvo obchodu chce mít dohodu o volném obchodu s Británií. Hammond nyní řekl, že Británie má také zájem.

Podle BBC to bude poprvé, kdy se Londýn pustí do tak významných jednání s druhou největší ekonomikou světa. Britové by mohli usnadnit přístup čínského zboží a investic do Británie, Čína by na oplátku snížila obchodní překážky pro britské zboží a firmy ze sektoru služeb, jako je bankovnictví nebo pojišťovnictví.

Hammond řekl, že mezi Británií a Čínou existuje strategické partnerství a výrazně se zvýšila vzájemná obchodní výměna. Jako člen Evropské unie ale podle něj Británie dál jít nemůže. „Až vystoupíme z Evropské unie, budeme chtít bezpochyby na obou stranách ten vztah stmelit vhodným bilaterálním způsobem do pevnější struktury,“ poznamenal také. Zahájit rozhovory o nové dohodě by podle něj bylo „určitě vhodné“ už v nejbližších letech.

Čína předloni v Británii investovala více než pět miliard liber (161,9 miliardy korun).