Rating Británie dál padá, kvůli odhlasování brexitu jej snížila i D&B

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: James Blunt via Flickr (CC BY-ND 2.0)

Společnost Dun & Bradstreet snížila rating Británie v kategorii nízkého rizika návratnosti investice o dva stupně. Důvodem jsou budoucí vyhlídky Británie spojené s odchodem z EU. ČTK o tom informovala společnost Bisnode, která je strategickým partnerem D&B. ČR má rating ještě o stupeň horší.

S ohledem na rýsující se odchod Británie z EU analytici D&B značně snížili prognózy růstu HDP Británie z 2,0 procenta na 0,4 procenta v roce 2017 a z 2,5 na 1,2 procenta v roce 2018. Současně očekávají růst nezaměstnanosti a inflace.

Oslabování libry bude stimulovat britský export, nicméně exportéři do Británie musejí v letech 2017 až 2018 očekávat nižší poptávku po zboží a službách.

„Pokud Británie opustí EU, což je scénář, se kterým D&B pracuje, ke konci dekády vznikne určitá forma obchodní dohody mezi Británií a EU,“ uvedla Dun & Bradstreet. Analytici upozorňují na to, že v závislosti na dalším vývoji, může dojít k dalšímu snížení ratingu.

Ratingová agentura Standard & Poor's koncem června snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Británie o dva stupně na úroveň AA. Stala se tak poslední ze tří hlavních ratingových agentur, která Británii odebrala nejvyšší možný rating AAA. Své rozhodnutí zdůvodnila výsledkem referenda, ve kterém se Britové vyslovili pro odchod z Evropské unie.

Úvěrový rating je základním vodítkem pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je země vnímána. Nejvyšší rating znamená, že jde o špičkového dlužníka, který je zpravidla schopen půjčovat si za velmi nízký úrok.

Dun & Bradstreet je zdrojem veřejně dostupných hospodářských informací o organizacích, jež podnikají na jednotlivých trzích od roku 1841.