NATO: Rusko má na Ukrajině bojovou techniku, o vojácích nevíme

Separatisté na Ukrajině mají k dispozici těžkou techniku.

Separatisté na Ukrajině mají k dispozici těžkou techniku. Zdroj: ctk

Severoatlantická aliance na Ukrajině opět zaznamenala přítomnost protivzdušných systémů či systémů elektronického boje, které v minulosti doprovázely přesuny ruských sil. V současnosti však NATO nemůže potvrdit údaje ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, který uvedl, že hranice jeho země překročilo dva tisíce ruských vojáků se dvěma stovkami kusů obrněné techniky.

„Situace není dobrá. Boje v zásadě zesílily na úroveň před dohodou o příměří, někdy i více,“ zhodnotil vrchní velitel sil NATO v Evropě, americký generál Philip Breedlove, poslední vývoj na Ukrajině na tiskové konferenci po středečním a dnešním jednání Vojenského výboru NATO.

Vrchní velitel sil NATO v Evropě, americký generál Philip Breedlove.Vrchní velitel sil NATO v Evropě, americký generál Philip Breedlove. | ctkVrchní velitel sil NATO v Evropě, americký generál Philip Breedlove.

Přestože aliance nepotvrdila Kyjevem uváděné počty ruských vojáků, podle Breedlova NATO zaznamenalo, že Ruskem podporované síly získaly v posledních dnech nové schopnosti a možnosti a "linii kontaktu" s ukrajinskou armádou na několika místech posunuly západním směrem.

Vrchní velitel sil v Evropě dnes také prohlásil, že má v úmyslu obnovit přímý kontakt se svým ruským protějškem, tedy šéfem ruského generálního štábu Valerijem Gerasimovem. Poznamenal, že s ním hovořil také v období po ruské anexi poloostrova Krym.

Nepřehledná situace na doněckém letišti

Předseda Vojenského výboru NATO, tedy nejvyššího vojenského orgánu aliance, dánský generál Knut Bartels, poznamenal, že náčelníci štábů probírali aktuální situaci na Ukrajině i možné varianty vývoje v dalších dnech. „Bohužel vás ale nemohu informovat, jaké možnosti, co se týká dalších událostí na východě Ukrajiny, jsme řešili,“ řekl novinářům.

Představitelé aliance dnes nemohli potvrdit ani zprávy, že se po měsících bojů ukrajinští vojáci stáhli z prostoru boji zničeného mezinárodního letiště v Doněcku.

Také podle českého náčelníka generálního štábu Petra Pavla, který se letos v létě stane novým šéfem aliančního vojenského výboru, pokračuje na východě Ukrajiny porušování příměří, dohod z Minsku. „Ozbrojené střety jsou na denním pořádku. Jedna i druhá strana se snaží získat, či získat zpět, teritorium tak, aby si vytvořila výhodnější podmínky pro následné jednání,“ poznamenal.

Podle Pavla je známo a potvrzeno, že ruská strana podporuje separatistické skupiny technikou, specialisty i výcvikem. „Je tam přímé zapojení ve snaze vytvořit si prostor pro následná politická jednání,“ podotkl český generál.

Libor Dvořák: Rusko couvat nechce. Nebo neumí