Nedůvěra vůči Francii navrtává euroval ESM

Moody's

Moody's Zdroj: profimedia.cz

Mávnutí rukou nad snížením úvěrové důvěryhodnosti Francie, jaké předvedlo včera euro a evropské akciové tituly, se dá pochopit: jde o druhý počin tohoto druhu, šok na trzích se tudíž nedostavil. Odebírání „áček“ na kdysi nemyslitelných adresách se však může vymstít celé měnové unii. Konkrétně jejím záchranným štítům, dosluhujícímu fondu finanční stability EFSF a jeho nástupci, stabilizačnímu mechanismu ESM.

Oba nástroje, vytvořené s cílem zajistit finanční prostředky proti případnému bankrotu periferních ekonomik a rozkladu eurozóny, stojí totiž na předpokladu vlastní nejvyšší bonity. Čili ratingu, který nechává Francii už jen jediný ze tří největších hodnotitelů, agentura Fitch.

Riziku ztráty nejvyššího razítka spolehlivosti je vystaven především stabilizační mechanismus ESM, jehož start urychlili evropští lídři o necelý rok a který začal fungovat teprve nedávno. Štít se zápůjční kapacitou půl bilionu eur může na rozdíl od EFSF upisovat na trzích vlastní bondy, pro něž je visačka AAA – v praxi záruka nejnižších úroků – stěžejní.

„Známky ESM a EFSF mohou utrpět znehodnocením Francie. Tím spíše, že dolů půjde nejspíš také rating francouzských firem a bank,“ varují analytici Brown Brothers Harriman na serveru FXStreet.com.

Deník Wall Street Journal pak v této souvislosti připomíná, že stabilizační fond má už jednu degradaci za sebou: rovněž v lednu ji provedl Standard & Poor’s. Jde o stejný subjekt, který sáhl o tři dny dříve na „štítky“ hned 16 evropských států, přičemž o nejprestižnější punc přišla při této akci spolu s Rakouskem právě Francie.