Největší dlužníci Portugalsko a Itálie prodávají své bondy. Dánsko zavádí „koronapas“

Nejzadluženější státy Evropy, Itálie a Portugalsko, nabídnou investorům k prodeji dlouholeté dluhopisy. Na snímku italský premiér Mario Draghi.

Nejzadluženější státy Evropy, Itálie a Portugalsko, nabídnou investorům k prodeji dlouholeté dluhopisy. Na snímku italský premiér Mario Draghi. Zdroj: e15.cz

Dánové, kteří jsou již plně naočkováni proti koronaviru, si mohou nechat vystavit „koronapas“, který jim umožní například vstup do kadeřnictví.
Akcie automobilky General Motors jsou na rekordu. Firma oznámila, že bude vyrábět nové elektrické pick-upy. Chevrolet Silverado.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Jihoevropské dluhopisy na prodej

Dva nejzadluženější státy Evropy dnes nabídnou investorům k prodeji své bondy. Itálie se chystá po bezmála pěti letech prodávat prostřednictvím svých bank padesátileté dluhopisy. Portugalsko nabídne desetileté bondy. Země doufají, že jim to pomůže financovat zotavení jejich ekonomik po koronakrizi. Zároveň tak následují Řecko, které uvedlo na trh své třicetileté dluhopisy v polovině března. Agentura Bloomberg nicméně připomíná, že zájem investorů o nákup státních dluhopisů v poslední době slábne. Úrok na portugalských bondech také v současnosti činí pouze 0,24 procenta, zatímco v době finanční krize před deseti lety to bylo přes osmnáct procent.      

Dánové vyzkouší koronapasy

Dánsko jako jedna z prvních evropských zemí zavádí „koronapasy“, informuje server Euronews. Potvrzení v papírové nebo digitální formě si mohou nechat vystavit lidé, kteří byli plně naočkováni proti nemoci COVID-19, onemocnění nedávno prodělali nebo kteří byli před méně než 72 hodinami na přítomnost viru negativně otestováni. Díky koronapasu mohou vstoupit například do kadeřnictví či autoškoly. Stát věří, že tento systém výrazně urychlí proces opětovného otevírání dánské ekonomiky, který má být pozvolna dokončen ke konci května.       

Z trhů a burz 

Evropské akcie zpevnily, americké klesly

Akcie ve Spojených státech v úterý oslabily. Index S&P 500 odepsal 0,1 procenta, Dow Jones se snížil o 0,29 procenta a Nasdaq Composite přišel o 0,05 procenta. O více než procento se propadla cena bitcoinu, naopak zlato, stříbro a ropa posilovaly. Západoevropské burzy včera rostly i díky zlepšenému výhledu pro globální ekonomiku. Podle Mezinárodního měnového fondu světové hospodářství letos vzroste o šest procent. Nejvíce zpevnil britský benchmark FTSE 100, a sice o 1,28 procenta. V zisku uzavřel i německý DAX (+0,7 procenta) či francouzský CAC 40 (+0,47 procenta).    

General Motors na rekordu

Jeden z největších výrobců automobilů na světě – americký General Motors potvrdil, že plánuje v blízké budoucnosti uvést na trh plně elektrický pick-up Chevrolet Silverado. Akcie automobilky v reakci na tuto zprávu vyrostly o 1,47 procenta a dosáhly na rekordní hodnotu 61,94 dolaru. Celkově už za letošní rok zpevnily přibližně o padesát procent, všímá si server CNBC. Firma totiž pravidelně ohlašuje nové plány na rychlý přechod k elektromobilitě. Před pár dny například oznámila, že vyvíjí nový elektrický GMC Hummer kategorie SUV. Tržní hodnota společnosti aktuálně činí 89,25 miliardy dolarů, téměř dva biliony korun.      

Tweet dne

Generál a bývalý předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel komentuje aktuální dění na ukrajinsko-ruských hranicích, kde se sedm let od anexe Krymu opět přeskupují ruská vojska. 

Stane se dnes

  • Zvláštní zmocněnec USA pro klimatické otázky John Kerry bude hovořit s výkonnou ředitelkou Mezinárodního měnového fondu Kristalinou Georgieovou o problematice oteplování klimatu.
  • Raketa Falcon 9 by měla z Mysu Canaveral na Floridě vynést 24. sérii 60 satelitů společnosti SpaceX Elona Muska pro síť Starlink, jež má v budoucnu umožnit přístup k internetu odkudkoli na Zemi.
  • Spolkový úřad pro motorová vozidla zveřejní bilanci prodeje osobních aut v Německu za březen.