Největší obchodní dohoda světa RCEP je ohrožena. Indie vznesla další požadavky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Corey Seeman via Flickr

ilustrační foto
Summit Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN), barmská politička Do Aun Schan Su Ťij
Summit Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN)
Vlajka ASEAN (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Nad plánem dotáhnout tento víkend do konce přípravy asijské zóny volného obchodu označované jako RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership) se vznáší otazníky poté, co přišla s novými požadavky Indie. Vyjednávání pokračují v thajském Bangkoku na summitu Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN), který končí v pondělí.

Plánovaná dohoda o volném obchodu by byla největší svého druhu na světě a tvořilo by ji šestnáct zemí Asie a Tichomoří. Potenciální členové RCEP dohromady vytváří třetinu hrubého domácího produktu planety a tvoří skoro polovinu její populace. Projekt iniciovala Čína, jednání začala už v roce 2013.

O možném dokončení dohody se hovořilo už loni na podzim, i o rok později je ale osud projektu nejistý. Thajsko jakožto hostitelská země summitu ASEAN usiluje o předběžnou dohodu do konce roku, po pátečním zrušení tiskové konference ale není jasné, zda dokážou ministři jednotlivých zemí najít společnou řeč před pondělním jednáním o RCEP na vrcholné úrovni.

Podle Reuters jsou jednou z hlavních překážek požadavky Indie, která se obává, že by její trh zaplavilo čínské zboží. "Je pravdou, že Indie předložila nové požadavky, jejichž splnění je složité," citovala zpravodajská agentura nejmenovanou osobu obeznámenou s vyjednáváním.