Němci ztvárnili Kaczyńského jako diktátora, Varšava chce vysvětlení

Šéf polské PiS Jaroslaw Kaczyński

Šéf polské PiS Jaroslaw Kaczyński Zdroj: ctk

Alegorický vůz na pouliční masopustní slavnosti v Düsseldorfu způsobil nečekanou diplomatickou odezvu v Polsku. Nadživotní zpodobnění šéfa polské vládnoucí strany Jaroslawa Kaczyńského coby uniformovaného diktátora pohněvalo polského ministra zahraničí, který to označil za projev neúcty k Polákům. Hodlá prý tuto záležitost řešit s Berlínem.

Ulicemi západoněmeckého města se v pondělí v řadě dalších satirických pojízdných výjevů na politická témata pohyboval Kaczyński oděný do generálské uniformy, jehož těžká vojenská bota stála na hlavě zbídačené ženy označené nápisem Polsko.

Zatímco další díla karikující například německou kancléřku Angelu Merkelovou či tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana se obešla bez odezvy z oficiálních míst, podoba předsedy konzervativní vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) popudilo šéfa polské diplomacie Witolda Waszczykowského.

„Možná to dokazuje vkus našich německých přátel,“ řekl dnes ministr v polském rozhlase s tím, že jde o neúctu k Polákům a jejich politikům. Varšava bude podle ministra chtít vědět, „k čemu jsou takové šaškárny“.

Vztahy Polska s Německem se po listopadovém nástupu PiS k moci zhoršily. Někteří němečtí politici kritizovali nové zákony posilující vliv vlády na činnost ústavního soudu či veřejnoprávních médií. Právě Kaczyński je polskými médii považován za hlavního hybatele těchto změn, ačkoli nemá žádnou vládní funkci.

Waszczykowski v rozhovoru připustil, že politická satira je tradiční součástí německých karnevalů a že nehodlá z celé věci vyvolávat diplomatický skandál. „Chceme k tomu přistoupit vyváženě, abychom nebyli proti svobodě projevu,“ dodal.