Německo chce Řecko ponížit, tvrdí vysoce postavený člen Syrizy

německý ministr financí Wolfgang Schäuble

německý ministr financí Wolfgang Schäuble Zdroj: ctk/AP

Německo se podle vysoce postaveného poslance vládní Syrizy Dimitrise Papadimulise snaží Řecko ponížit nebo svrhnout jeho vládu. Místopředseda Evropského parlamentu tak podle agentury Reuters reagoval na požadavek německého ministra financí Wolfganga Schaübleho, aby Atény sáhly k tvrdším úsporným opatřením nebo na pět let opustily eurozónu.

„Jde tu o to ponížit Řecko a Řeky, nebo svrhnout vládu premiéra Alexise Tsiprase,“ řekl Papadimulis televizní stanici Mega TV.

Řecko, kterému hrozí platební neschopnost, s ostatními zeměmi eurozóny a finančními institucemi vyjednává o novém záchranném programu. Sobotní schůzka ministrů financí zemí platících eurem byla okolo půlnoci bez závěru přerušena a pokračovat má dnes.

Řecký ministr hospodářství Jorgos Statchakis plán Wolfganga Schäubleho na pětileté pozastavení členství Řecka v eurozóně jednoznačně odmítl, napsala agentura DPA. V Mega TV řekl, že jde jenom o manévr, který má sloužit k tomu, aby se euroskupina nedokázala ohledně řeckých reformních návrhů shodnout.

Atény další reformní opatření navrhují proto, aby mohly získat novou finanční pomoc. V eurozóně zatím ale není shoda, zda s Řeckem vůbec zahájit jednání na toto téma.