Německo dosáhlo vyrovnaného rozpočtu, poprvé za skoro půl století

Wolfgang Schäuble

Wolfgang Schäuble Zdroj: ctk

Německé vládě se již v loňském roce podařilo dosáhnout vyrovnaného rozpočtu, se kterým původně počítala až letos. Informoval o tom s odvoláním na zdroje z vládní koalice německý list Handelsblatt. Za příznivým vývojem rozpočtu stojí především nízké úroky vládních dluhů a stoupající daňové příjmy.

Agentura Reuters upozorňuje, že Německo by tak mohlo získat větší prostor ke zvýšení investic, ke kterému největší evropskou ekonomiku tlačí její evropští partneři, například Francie a Itálie. Jejich cílem je podpořit novými investicemi hospodářské oživení v eurozóně. Německo se však brání jakýmkoli krokům, kterými by ohrozilo své rozpočtové plány.

Oficiálním cílem Německa je dosáhnout letos u rozpočtu spolkové vlády poprvé za téměř půl století "černé nuly", tedy vyrovnaného nebo přebytkového rozpočtu, který počítá s příjmy i výdaji 299,5 miliard eur (8,2 bilionu korun).

Ministerstvo financí však v prosinci naznačilo, že tento cíl by mohl být splněn již v loňském roce. Ministr financí Wolfgang Schäuble počítá s tím, že země si vyrovnaný rozpočet udrží přinejmenším do roku 2018.