Německo přemýšlí o oddlužení Řecka

Soros: Řecko směřuje k bankrotu

Soros: Řecko směřuje k bankrotu Zdroj: profit

Německé ministerstvo financí prověřuje novou možnost, jak vrátit Řecko na finanční trhy. V zásadě jde o to, aby Atény směly nakupovat za peníze z trvalého eurovalu ESM vlastní dluhopisy, a to v aktuálním kurzu. Snahou je snížit dluhové břemeno nejvíce problémové ekonomiky eurozóny.

„Ve vztahu k ESM by šlo o půjčky,“ informoval o víkendu s odvoláním na své zdroje Spiegel Online. Jelikož se řecké cenné papíry momentálně prodávají za 25 procent nominální hodnoty, znamenala by investice deseti miliard eur ořezání dluhu o 40 miliard. „V tomto smyslu začnou jednání s investory, aby se smířili s vyrovnáním čtvrtiny svých pohledávek,“ píše Spiegel.

Ministr financí Wolfgang Schäuble věří, že pokud tento záměr vyjde, Řeky by to mohlo posunout k vyhlídce návratu na finanční trhy.

Myšlenku domovského výkupu oživil před časem člen výkonné rady Evropské centrální banky Jörg Asmussen. Opatření cílí na soukromý sektor, kterého se týkalo už loňské oddlužení. Odkud by měly peníze na intervenci přijít, ponechal Asmussen otevřené. Spolková vláda se k jeho představě stavěla zprvu zdrženlivě.

Věřitelská trojka v sestavě Evropská komise, ECB a Mezinárodní měnový fond dospěla mezitím k názoru, že kromě peněz chybí v Řecku také specialisté, kteří by ovládali tamní jazyk a pomohli s upřesňováním, jaké pokroky si vláda Antonise Samarase v šetření a reformách skutečně připsala. Kromě tlumočníků nasadili proto kontroloři do terénu pracovní skupinu Řecko ze zdrojů komise. Ta má pomoci při budování moderní finanční správy v zemi. Kritici však tento počin vnímají jen jako PR akci Bruselu.