Nová vojenská strategie USA je konfrontační, zlobí se Kreml

Jednotky americké armády (na snímku) operovali v rámci akce „Atlantic Resolve“ (Atlantická rozhodnost) také v Litvě.

Jednotky americké armády (na snímku) operovali v rámci akce „Atlantic Resolve“ (Atlantická rozhodnost) také v Litvě. Zdroj: CC BY 2.0: U.S. Army Europe Images via Flickr

Moskva kritizovala nové znění americké strategie národní bezpečnosti. Je prý konfrontační a nepomůže ke zlepšení vztahů mezi Ruskem a USA. Dokument, který Pentagon nedávno zveřejnil, označuje Rusko za zemi, jež nerespektuje svrchovanost svých sousedů a je svolná řešit spory silou, jak opakovaně předvedla.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes vyjádřil politování nad konfrontačním jazykem americké bezpečnostní koncepce, svědčícím o „konfrontační náladě, zbavené jakékoli objektivity vůči naší zemi“.

Vzhledem k tomu, že strategie má platit v dlouhodobé perspektivě, sotva přispěje k nějaké snaze o normalizaci vztahů mezi oběma jadernými velmocemi, jejichž spolupráce by byla žádoucí například vůči Islámskému státu, uvedl mluvčí.

Současně upozornil, že Rusko ve své bezpečnostní strategii bude nepochybně přihlížet ke všem hrozbám a vypracuje příslušná protiopatření.