O vedení labouristů se hlásí další kandidát Owen Smith

O vedení britských opozičních labouristů se bude ucházet i bývalý stínový ministr práce Owen Smith. Podle BBC dnes během dne oficiálně ohlásí svou kandidaturu. Už dříve vyzvala předsedu strany Jeremyho Corbyna k souboji někdejší stínová ministryně obchodu Angela Smithová. Corbyn je ve straně kritizován za nedostatečnou podporu britského členství v Evropské unii před červnovým referendem, v němž vyhráli příznivci odchodu země s evropského bloku.

Smith se v uplynulých dvou týdnech několikrát sešel s Corbynem; vyzýval ho k rezignaci na funkci předsedy strany, ale nepřesvědčil. Rozhodl se proto, že se pokusí šéfa strany sesadit při volbě. Politicky se staví nalevo od Eagleové a chce získat hlasy levicového křídla labouristů, které loni v září pomohlo Corbynovi do funkce.

Čtěte více:

Tomáš Prouza: EU jak ji známe končí. Ale ne kvůli brexitu

Začátek jednání o brexitu může Cameron EU oznámit i ústně

Corbynovi početní kritici se domnívají, že se současným předsedou labouristé nemají šanci ve volbách porazit konzervativce. Vyčítají předsedovi i nevýrazný postoj během kampaně před referendem o brexitu, proti kterému se Labouristická strana stavěla. Odpor mezi labouristickými poslanci a představiteli vůči Corbynovi je tak silný, že v případě jeho nového zvolení podle expertů hrozí straně rozkol.

O harmonogramu volby předsedy by strana měla rozhodnout ve čtvrtek. Už nyní je ale jisté, že za hlasovací právo budou muset příznivci strany zaplatit 25 liber (800 korun). Loni na podzim poplatek činil tři libry (100 korun).