Obama a Romney se setkají před kamerou

Mitt Romney, Barack Obama

Mitt Romney, Barack Obama Zdroj: profimedia.cz

Ve chvíli, kdy do konce americké prezidentské kampaně zbývá pět týdnů, dostanou Američané první možnost porovnat si oba kandidáty na jednom pódiu. V kampusu Denverské univerzity v Coloradu se ve středu večer amerického času uskuteční první ze série tří říjnových kandidátských debat. Barack Obama a Mitt Romney v ní budou odpovídat na otázky z oblasti domácí politiky veteránovi americké žurnalistiky Jimu Lehrerovi.

Pro republikána Romneyho je to jedna z posledních příležitostí, jak na svou stranu naklonit v posledních týdnech nepříznivé průzkumy voličských preferencí. Televizní přenos zasáhne miliony voličů včetně těch dosud nerozhodnutých. Před čtyřmi lety sledovalo první televizní duel mezi Obamou a Johnem McCainem 52 milionů lidí, tedy zhruba každý šestý Američan.

Podle odborníků bývá první střetnutí kritické hlavně pro úřadujícího prezidenta. Během čtyř let v úřadě odvykl přímé konfrontaci s odpůrci a jeho vyzývatel má jedinečnou šanci toho využít. Na druhé straně podle agentury Gallup se pouze dvakrát z posledních devíti volebních kampaní stalo, že by duel před kamerami připravil favorita, v tomto případě tedy Obamu, o vedení.

Mitt Romney, Barack ObamaMitt Romney, Barack Obama | reuters

Prezident se na první debatu připravoval během třídenního soustředění ve státě Nevada. Odborníci se mimo jiné snažili změnit jeho náchylnost k obsáhlým výkladům, na něž v omezeném čase debaty nebude čas. Součástí Obamova tréninku byly i debaty nanečisto, v nichž Romneyho „hrál“ prezidentský kandidát demokratů z roku 2004 John Kerry. Obdobný výcvik se svými poradci prodělal i Romney.

Promyšlenou strategii uplatňoval před prvním duelem tým Obamových asistentů. Její součástí je snižovat očekávání z prezidentova vystoupení, a naopak zvyšovat vyhlídky na to, s čím přijde protikandidát. „Měl méně času na přípravu, než jsme čekali,“ uvedla například mluvčí Obamovy kampaně Jennifer Psakiová, „je obtížné vyhradit si delší časový úsek, když jste prezident.“

Příští týden budou ve vlastní relaci před kamerami diskutovat i kandidáti na viceprezidenta Joe Biden a Paul Ryan.