Odveta za jaderný test: EU zpřísňuje sankce vůči KLDR

Prvním cílem severokorejské agrese by zřejmě byl její jiřní soused (Na snímku hranice obou zemí)

Prvním cílem severokorejské agrese by zřejmě byl její jiřní soused (Na snímku hranice obou zemí) Zdroj: CC BY 2.0: Karl Baron

Brusel omezí již tak malé možnosti Severní Koreje obchodovat s Evropskou unií. Členské státy tak reagují na jaderný test Pchjongjangu z minulého týdne.

Nové evropské sankce budou přísnější než ty, které v lednu schválila Rada bezpečnosti OSN. Zahrnují zákaz obchodování se severokorejskými státními dluhopisy, zlatem, drahými kovy a diamanty.

„Prosazovali jsme rozšíření sankcí. Je to odpověď na jaderný program, který neohrožuje jen region, ale celosvětový bezpečností systém,“ řekl podle agentury Reuters německý ministr zahraničí Guido Westerwelle během setkání se svými protějšky. Nové sankce také brání v dovozu materiálu, který by mohl být použit k výrobě balistických raket, jako jsou „určité typy hliníku“.

Severokorejské banky mají navíc od nynějška zákaz otevírat pobočky v Evropě a evropské banky nesmí začít podnikat v KLDR. Poslední severokorejské bance v EU ovšem úřady zakázaly činnost v roce 2004 a pobočky evropských bank v KLDR také neexistují.

Třetí nukleární test od roku 2006, kterým KLDR porušila rezoluci OSN, se setkal s všeobecným mezinárodním odsouzením. Kritická byla dokonce i Čína, nejbližší zahraniční partner Pchjongjangu. Severní Korea ale už oznámila, že se připravuje na další zkoušku.