Plagiátorství ve vládě Merkelové: ministryně školství končí

Odstupující německá ministryně školství Annette Schavanová

Odstupující německá ministryně školství Annette Schavanová Zdroj: CC BY 2.0: Andreas Schepers

Německá ministryně školství Annette Schavanová kvůli své plagiátorské aféře odstupuje. Je tak už druhým členem kabinetu kancléřky Angely Merkelové, který končí kvůli podvádění při psaní své disertační práce.

Kancléřka Angela Merkelová, která patřím k nejbližším spojencům Schavanové a během aféry se jí dlouho zastávala, prohlásila, že odchod ministryně přijala s „těžkým srdcem“. Schvanová se rozhodla odejít proto, aby její skandál „nepoškodila ministerstvo“. Resort po Schavanové převezme politička CDU Johanna Wanka.

Univerzita v Düsseldorfu v úterý odebrala Schavanové doktorský titul s tím, že v její vědecké práci z roku 1980 shledala „úmyslný záměr o podvod“, když „v celé dizertaci systematicky a záměrně uváděla myšlenky, které ve skutečnosti nepocházely od ní“.

Schavanová, kterou s Merkelovou pojí i přátelství, bezprostředně po výroku univerzity odmítla odstoupit a tvrdila, že v dizertaci nepodváděla. Její postoj kritizovala opozice, která připomněla, že během plagiátorské aféry tehdejšího ministra obrany Karla-Theodora zu Guttenberga ministryně prohlásila, že se jako dlouholetá vysokoškolská pedagožka za svého kolegu stydí. „Rozhodnutí univerzity nepřijmu. Neopisovala jsem ani nepodváděla, obvinění mne hluboce zasáhla,“ dodala dnes odcházející šéfka resortu školství.

Ministryně pro vědu Dolního Saska Johanna Wanka je k dispozici díky tomu, že koalice CDU a FDP během lednových voleb neobhájila svou pozici ve spolkové zemi. Wanka byla ministryní pro vědu už dříve, v Braniborsku tento úřad zastávala v letech 2000 až 2009.

K nejvýše postaveným evropským „obětem“ plagiátorských afér patří i bývalý maďarský prezident Pál Schmitt, který z funkce odstoupil loni začátkem dubna poté, co mu domovská Semmelweisova univerzita odebrala doktorský titul.