Po Španělsku Itálie? Trhy znervóznil výrok rakouské ministryně

Itálie, euro

Itálie, euro Zdroj: profimedia.cz

Na finančních trzích se spekuluje, že po Španělsku by se další zemí eurozóny, která bude muset požádat o zahraniční pomoc, mohla stát Itálie. Přispěla tomu i slova rakouské ministryně financí Marie Fekterové, která odmítla vyloučit, že by Itálie mohla být další v pořadí. Později se od svých slov sice distancovala, napětí na trzích tím ale nevymizelo.

„Itálie se musí vymanit ze svého ekonomického dilematu, kterým jsou velmi vysoké deficity a zadlužení. Samozřejmě se ale může stát (vzhledem k vysokým úrokům, které už Itálie platí, aby refinancovala svůj dluh), že může dojít i na podpůrnou pomoc,“ řekla Fekterová v pondělí pozdě večer v rakouské televizi. Výslovně přitom odpovídala na dotaz, zda může vyloučit, že Itálie bude potřebovat zahraniční pomoc.

Dnes se Fekterová od interpretace svých slov, která pronesla na adresu Itálie, distancovala. Uvedla, že nemá poznatky, které by něco takového naznačovaly.

„Nemáme žádné poznatky, že si Itálie podá žádost. Takhle to nevidím,“ žehlila své výroky před novináři po jednání kabinetu. Dodala, že Itálie je schopna se refinancovat na kapitálových trzích, i když za vysoký úrok.

Událost ale neunikla pozornosti italských činitelů. Premiér Mario Monti slova rakouské ministryně označil za nevhodný komentář o finanční situaci sousedské země Evropské unie. Evropská unie podle něj bude nadále využívat všech dostupných prostředků, aby zajistila stabilitu eurozóny.

Čtěte také:

Výnosy španělských dluhopisů se blíží kritické hranici

Italové omezili nákupy, ekonomika se propadá

Španělsko vyvázne lépe než předchůdci

Reagoval i francouzský ministr financí Peter Moskovici, který řekl, že Itálie má solidní ekonomiku. Dodal, že celá eurozóna v dalších týdnech investory přesvědčí, že dělá kroky k tomu, aby podpořila hospodářský růst.

Itálie má třetí největší ekonomiku eurozóny, po druhé Francii a prvním Německu. Značné problémy už má přitom eurozóna se Španělskem, což je čtvrtá největší ekonomika. Země se dohodla, že bude čerpat až 100 miliard eur na rekapitalizaci bank. Část analytiků má obavy, že tato částka nebude stačit a Španělsko bude dalším adeptem na zahraniční finanční pomoc.

Výnosy z italských desetiletých dluhopisů (za posledních 12 měsíců)

Výnosy z italských desetiletých dluhopisů za poslední 12 měsícůVýnosy z italských desetiletých dluhopisů za poslední 12 měsíců | tradingeconomics.com

Přestože se Fekterová od svých slov distancovala, napětí na finančních trzích tím nerozptýlila. Výnosy italských a španělských dluhopisů dál šplhaly vzhůru. Spolu s nimi se zvyšovala i cena pojištění proti státnímu bankrotu obou zemí.