Po stoletém suchu prudké deště. Kalifornii čekají desítky let extrémů

Vysychající kalifornská nádrž Lake Oroville

Vysychající kalifornská nádrž Lake Oroville Zdroj: Ray Bouknight, Flickr.com (CC BY 2.0)

Americký stát Kalifornie letos zasáhlo mimořádné sucho. Mnozí nyní doufají, že klimatický jev El Niño bude letos mimořádně silný a přinese s sebou hodně deštivé počasí. Takový vývoj by ale Kalifornii příliš neprospěl, i když se mu zřejmě nevyhne, píše týdeník Der Spiegel.

Na to, abyste rozpoutali chaos v Los Angeles, stačí jen pár kapek, píše německý magazín. Jen co začne pršet, šlapou řidiči na brzdu, běžci se v panice schovávají a šéfové filmových studií přesouvají schůzky na jindy. Déšť v kalifornské metropoli má dokonce svůj satirický účet na Twitteru (@LosAngelesRain).

Déšť, jaký přišel 16. září, ale Los Angeles už dlouho nezažilo. Za den napršelo 61 milimetrů, desetkrát více, než je obvyklé. Byl to nejvlhčí den od března 2011. Následky byly dramatické: tisíce lidí se octly bez elektřiny, došlo ke stovkám dopravních nehod a dopravní tepna I-710 musela být kvůli zatopení uzavřena. Deset lidí museli záchranáři vytahovat z rozvodněných kalifornských řek.

Příliš vody najednou

Podle meteorologů byly deště v polovině září jen předzvěstí toho, co Kalifornii čeká během letošní zimy. Po čtyřech letech mimořádného sucha totiž letos počasí na jihu USA ovlivní jev El Niño, který jednou za pár let přináší silné srážky. Ten letošní, mezi odborníky přezdívaný „Godzilla El Niño“, se projeví více než jindy.

„El Niño je krutý systém,“ řekl listu Washington Post australský klimatolog Roger Stone. „Přináší úlevu, přináší ale také příliš mnoho deště a to příliš rychle,“ dodal s tím, že prudké deště na vyprahlé zemi často vyvolávají sesuvy půdy.

Mnozí v Kalifornii ale mají dojem, že cokoli je lepší než současné sucho, podle některých studií nejhorší za 1200 let. „Modlete se za déšť,“ prohlásil na začátku léta mluvčí správy vodních zdrojů Doug Carlson. Zhruba 500 lidí různého vyznání ho při setkání v jedné z místních mešit vyslyšelo.

Třicet let sucha

Deště nyní konečně přicházejí a také jejich intenzita je důsledkem klimatických změn. Podle státní meteorologické služby NOAA bude letos podzim v Kalifornii mnohem vlhčí, než je běžné. Větrné počasí doprovázené silnými náhlými srážkami by mělo vydržet až do jara 2016.

Odborníci neočekávají, že by se situace v příštích letech změnila. Extrémní sucho by mělo trvat nejméně 30 až 35 let, uvádí NASA. I tak Kalifornie dopadne lépe než části Asie či Afriky. Podle britské organizace Oxfam v těchto oblastech vyvolá přicházející El Niño neúrodu, která postihne deset milionů lidí.