Počet obětí útoků může ještě růst, stovka lidí zůstává v kritickém stavu

Lidé pokládají květiny u pařížské restaurace, kde došlo k atentátu

Lidé pokládají květiny u pařížské restaurace, kde došlo k atentátu Zdroj: ctk/ap

Počet obětí série pátečních teroristických útoků v Paříži vzrostl na 129. Dalších 352 lidí je zraněno, stav 99 z nich je kritický. Mrtvých je i sedm teroristů, oznámila pařížská prokuratura. Atentátníci se podle ní při útoku v koncertní síni Bataclan zmínili o dění v Sýrii a Iráku.

Bilance je „bohužel předběžná“ vyvíjí se, konstatoval prokurátor François Molins. Jen při útoku v koncertní síni Bataclan přitom přišlo podle něj o život 89 lidí. Úřady dosud hovořily o 128 mrtvých a zhruba 200 zraněných, zdravotnické zdroje pak o 300 lidech ošetřených v nemocnicích.

Podle prokuratury koordinované útoky s „vysokou pravděpodobností“ provedli teroristé ze tří skupin. Sedm teroristů použilo útočné pušky typu kalašnikov a mělo na sobě vesty s naprosto stejným druhem výbušniny, jíž byl velmi nestabilní peroxid acetonu (TATP), použitý také při atentátech v Londýně v roce 2005. Při útocích prý bylo vypáleno několik stovek střel.

„Sedm teroristů bylo během jejich zločinu zabito“, a nikoli osm, jak bylo dosud uváděno, upřesnil prokurátor. Šest teroristů na sobě odpálilo výbušniny.

Jeden z teroristů, kteří útočili v koncertním sálu, byl formálně identifikován. Narodil se v roce 1985 na předměstí Paříže. Tento francouzský občan už má v trestním rejstříku osm záznamů z let 2004 až 2010. V roce 2010 se stal terčem sledování tajnými službami kvůli údajné radikalizaci, ale nikdy nebylo odhaleno jeho zapojení do zločinného nebo teroristického spolčení, řekl Molins.

Valls: Jsme ve válce

Dalším identifikovaným je muž, u něhož se našel syrský pas poblíž národního stadionu. Narodil se v Sýrii v roce 1990. Tento muž dosud bezpečnostním úřadům nebyl znám. Kromě toho byl zatčen jeden francouzský občan a dvě osoby se stálým bydlištěm v Belgii.

Při útocích byly podle prokurátora použity nejméně dva automobily, jeden černý Seat a jeden černý Volkswagen Polo zaregistrovaný v Belgii. Tento vůz si pronajal Francouz žijící v Belgii. Dnes ráno byl na belgické hranici podroben silniční kontrole v jiném voze, v němž byly další dvě osoby s trvalým pobytem v Bruselu. Všichni tři byli zadrženi v rámci vyšetřování belgické prokuratury, upřesnil Molins. Ani tato trojice není francouzským zpravodajským službám známa.

„Jsme ve válce,“ prohlásil dnes francouzský premiér Manuel Valls. „Budeme konat a udeříme na tohoto nepřítele“, abychom jej zlikvidovali ve Francii, v Evropě a v Sýrii a Iráku, prohlásil Valls v soukromé televizi TF1. Ujistil, že francouzská reakce bude „na stejné úrovni jako tento útok“.